НОВИНИ

Ваксината на "Модерна" срещу COVID-19 може да се прилага и на деца от 6 до 11 г.

ваксината модерна covid прилага деца
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 11.03.2022
Чете се за: 01:22 мин.
Още
Слушай новината

От днес, 11 март, в Националния имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система може да бъде въведена ваксинация с ваксината Spikevax (на Moderna) при деца от 6 до 11 г., включително, съобщават от министерството на здравеопазването.

Промяната в кратката характеристика на лекарствения продукт е от 4 март т.г. В тази възрастова група се прилага 1/2 доза от тази за възрастни, като схемата на приложение е същата - 2 апликации с интервал между тях най-малко 28 дни.

Във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). При нея интервалът между двете дози е поне 21 дни.

Също от днес Националният имунизационен регистър позволява и въвеждането на приложена бустерна доза от ваксината Comirnaty при деца и младежи на и над 12 г. Бустерната доза в тази възрастова група се прилага не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

В кои имунизационни пунктове се прилагат ваксини на деца във възрастовата група от 5 до 11 г., включително, можете да видите ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Букурещ
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис посети Букурещ
Европейските лидери одобриха финансова помощ за бежанците от Украйна
Европейските лидери одобриха финансова помощ за бежанците от Украйна