Ваксината на "Модерна" за COVID-19 дава имунитет от три месеца

от БНТ , Източник: БГНЕС
21:30, 03.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Здраве
ваксината модерна covid дава имунитет три месеца

Ваксината на "Модерна" срещу коронавируса, за която наскоро беше доказано, че има 94% ефикасност, кара човешката имунна система да произвежда мощни антитела, които издържат поне три месеца, показва проучване, съобщи АФП.

Изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID), който е участвал в разработката на лекарството, са изследвали имунния отговор на 34 възрастни участници, млади и по-стари, от първия етап на клинично изпитване.

В New England Journal of Medicine те заявиха, че антителата, които спират вируса SARS-CoV-2 да не нахлуват в човешките клетки, "намаляват леко с течение на времето, както се очаква, но остават повишени при всички участници 3 месеца след ваксинация."

Ваксината, наречена mRNA-1273, се прилага в две инжекции с интервал от 28 дни. Въпреки че броят на антителата избледнява с течение на времето, това не е задължително причина за безпокойство.

Директорът на NIAID Антъни Фаучи и други експерти заявиха, че е много вероятно имунната система да запомни вируса, ако бъде повторно изложена по-късно и след това да произведе нови антитела. Обнадеждаващо, проучването показа, че ваксината активира определен тип имунни клетки, които трябва да помогнат в т.нар. отговор на паметта, но само по-дългосрочното проучване ще потвърди дали това наистина е така.

Ваксината на "Модерна" ще бъде оценена от консултативен комитет на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на 17 декември и скоро може да бъде включена за спешно одобрение. Подобно на друга ваксина, произведена от Pfizer и BioNTech, тя се основава на нова технология, която използва генетичен материал.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лудогорец допусна пето поредно поражение в Лига Европа
Лудогорец допусна пето поредно поражение в Лига Европа
Още един ден с безплатни буферни паркинги в София
Още един ден с безплатни буферни паркинги в София