Ваксинираните туристи от днес влизат в Кипър без тест за коронавирус

от БНТ , Източник: БГНЕС
09:50, 10.05.2021
Чете се за: 03:52 мин.
По света
ваксинираните туристи влизат кипър без тест коронавирус
Слушай новината

Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и Спутник V, ще могат да влизат в Република Кипър от 10 май без сертификат за преминат диагностичен тест за коронавирус. Това решение е взето от властите на островната държава, а миналата събота Министерството на здравеопазването на Кипър публикува инструкции за ваксинирани лица.

Според Министерството на здравеопазването, "всички пътници, които имат валидна карта за ваксинация, независимо от тяхното гражданство и държавата, от която пристигат, вече няма да бъдат помолени да се самоизолират. "Това са лицата, които имат карта за ваксинация от страните от Европейския съюз, страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, както и от Швейцария, Израел, Великобритания, Русия, Обединените арабски емирства, Украйна, Йордания, Ливан, Египет, Беларус, Сърбия, Катар, Бахрейн, САЩ, Армения, Грузия, Канада и Кувейт".

Министерството подчерта, че пътниците трябва да имат ваксинационна карта с едно от следните антивирусни лекарства: Sputnik V, Pfizer - BioNTech, Vaxzevria, Moderna, Janssen и трябва да са завършили пълния курс на ваксинация.

Поради факта, че използването на ваксината на Janssen предвижда само една инжекция, е валидно правило, според което можете да пристигнете в Кипър без тест две седмици след ваксинирането с това лекарство.

Ваксинираните пътници трябва да попълнят специален формуляр CyprusFilghtPass в рамките на 24 часа преди полет до Кипър.

От днес властите в Кипър премахнат строгия карантинен режим от 10 май, но жителите на острова, за да влязат във всякакви обществени помещения, ще се нуждаят от така наречения Coronapass - пропуск, указващ, че притежателят му не разпространява коронавирус.

Като Coronapass може да бъде сертификат за отрицателен PCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа, или документи, доказващи, че човек е получил поне една доза ваксина не по-късно от преди три седмици, или е преболедувал COVID-19 през последните шест месеца. Този пропуск ще се изисква за всички, които ще посетят универсални магазини, театри и кина, както и фитнес зали, които ще отворят врати на 10 май.

Освен това Coronapass ще ви е необходим, за да посетите църковен храм и да присъствате на церемонии като сватби, кръщенета или погребения. До 16 май включително, не повече от 10 души ще могат да участват в подобни церемонии. От 17 май лимитът ще бъде увеличен на 200 души, но с уговорката, че тези събития ще се провеждат само на открито.

За църквите, театрите и кината ще има тристепенна система за облекчаване на карантинните ограничения. От 10 май в тях няма да бъдат допускани едновременно повече от 50 души, от 17 май - до 30% от капацитета им, а от 1 юни - до 50%.

Големите магазини от 10 юни ще трябва да осигурят спазване на минимална площ от 10 квадратни метра за всеки клиент. От същия ден на острова ще бъде възобновено присъственото обучение на учениците, които ще трябва всяка седмица да се тестват с бързи антигенни тестове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кенийски триумф беляза "Маратона на Варна"
Кенийски триумф беляза "Маратона на Варна"
Манолова: Оценката ни за служебния кабинет ще зависи от работата му по сигналите на Комисията по ревизията и Илчовски
Манолова: Оценката ни за служебния кабинет ще зависи от работата му по сигналите на Комисията по ревизията и Илчовски