НОВИНИ

Ваксинираните жители на Забърдо отидоха на море по инициатива на кмета

bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 17.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Кметът на родопското село Забърдо, който предложи на местните жители да се ваксинират срещу екскурзия, спази обещанието си. Десетки имунизирани вече са на своята почивка край морето, където ще останат 4 дни.

За Румяна Кехайова срещата с морето е първа от десетилетия.

Ами след детските години, да, за първи път. Имам три дози ваксина, бустерна си сложих. Ваксинирайте се хора, защото животът, видяхте, за две години ни преобърна.

Не заради екскурзията, инициативата е прекрасна, но по-точно сме за това да покажем, че живи сме, здрави сме за това, че сме ваксинирани, казва Меди Савова, жител на с. Забърдо.

В края на ноември кметът на Забърдо обеща почивка срещу ваксина и сега 35 от жителите на селото вече се радват на морето.

Правим една разходка по цялото Черноморие, бяхме на Равадиново, бяхме на Резово. Само и само да ги накараме хората да се ваксинират, да запазим живота... По едно време при нас беше страшно, за една седмица починаха 6 човека, каза Валентин Черпоков, кмет на с. Забърдо.

Сред ваксинираните в селото има и много млади хора.

Понеже лятото изкарах коронавирус много тежко един месец и след това веднага разбрах, че не е шега с тази болест и се ваксинирах, каза Галин Господарски, жител на с. Забърдо.

Екскурзията е финансирана изцяло от доброволци и не ощетява бюджета на селото.

Просто подсигурявам този транспорт в името на тези хора и удоволствието беше изцяло мое, каза Валентин Дуев, собственик на транспортна фирма.

Въпреки наградата едва 15% от жителите на селото са ваксинирани. Кметът обещава нова екскурзия, ако има нови ваксинирани.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код жълто за опасни пориви в почти цялата страна утре
Код жълто за опасни пориви в почти цялата страна утре
Съдът остави в ареста мексиканеца, обвинен за убийството на ММА боец
Съдът остави в ареста мексиканеца, обвинен за убийството на ММА боец