НОВИНИ

Ще забрани ли и Лондон "златните паспорти"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:30, 17.02.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Великобритания може да прекрати схемата за издаването на т.нар. "златни визи" за чуждестранни инвеститори. На фона на напрежението около Украйна, правителството на Борис Джонсън е подложено на натиск заради предоставянето на британски паспорти на десетки руски граждани.

Следващата седмица ще бъде сложен край на схемата, чрез която се дава британско гражданство на чуждестранни инвеститори. Това е потвърдил пред Би Би Си правителствен източник.

Схемата беше въведена през 2008 г., за да насърчи богати граждани на страни извън ЕС да инвестират във Великобритания. "Златните визи" вече предизвикаха дискусии поради опасенията от злоупотреби.

Притежателите им получават право да пребивават в Обединеното кралство, като към тях могат да се присъединят и семействата им. След това те могат да кандидатстват за постоянно гражданство, a сроковете зависят от размера на инвестицията.

При инвестиция от 2 млн. паунда британски паспорт може да се придобие до 5 години. Срокът се съкращава до 3 години, ако инвестицията е 5 млн. паунда и до 2 години при инвестиция от 10 млн. паунда.

До момента 14 516 руски граждани са се възползвали от "златните визи". От въвеждането им на няколко пъти са правени промени в правилата. Например, допълнителна проверка как и кога кандидатите са придобили богатството си. Въвежда се изискване банките също да правят проверка, преди да открият сметки на богати чужденци.

Още през 2020 г. комисия в британския парламент се обяви за по-строг контрол, изтъквайки увеличаващото се руско финансово влияние. Натискът върху правителството на Борис Джонсън се усили заради напрежението около Украйна и ролята на Русия в кризата. Освен прекратяването на практиката, е възможен преглед на "златните визи", издадени преди 2015 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста мексиканеца, обвинен за убийството на ММА боец
Съдът остави в ареста мексиканеца, обвинен за убийството на ММА боец
"Алфа рисърч": За първи път от 13 години правителство стартира с положителен рейтинг
"Алфа рисърч": За първи път от 13 години правителство стартира с положителен рейтинг