НОВИНИ

Валежи и чувствително застудяване в началото на новата седмица

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 15.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

С чувствително понижение на температурите, силен вятър и валежи от дъжд ще започне новата седмица. Само временна ще бъде тази обстановка, защото от сряда отново ще започне ново затопляне.

Преди това - и днес ще се задържи сравнително топло за средата на октомври, със слаб северозападен вятър и максимални температури между 25° и 30°, в София - около 26°. ще бъде слънчево, но към края на деня от северозапад облачността ще започне да се увеличава и през следващото денонощие на места, главно в северните и източните райони от страната, а преди обяд и в южните, се очакват валежи от дъжд.

Вятърът от северозапад значително ще се усили и с него ще нахлува по-студен въздух. Предупреждение за пориви до около 90 км/ч. е в сила в по-голямата част от страната. След обяд облачността от северозапад бързо ще намалее до слънчево време, а вятърът значително ще отслабне. Максимални температури ще бъдат между 16° и 21°, малко по-ниски в Североизточна България, в София около 16°.

По Черноморието преди обяд ще бъде облачно и на много места ще превали слаб дъжд. След обяд облачността от север бързо ще намалее, а през деня вятърът постепенно ще отслабва. Максималните температури ще бъдат между 15° и 17°. Температурата на морската вода е 20 - 22°. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.

И в планините облачността от северозапад бързо ще намалее до слънчево време, най-късно в Родопите, където са възможни превалявания, по високите върхове - от сняг. И там сутринта ще бъде много ветровито с умерен, временно силен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва.

С преминаване на студен атмосферен фронт, на Балканите температурите ще се понижат чувствително. Ще бъде също много ветровито. В северозападната част от полуострова ще бъде предимно слънчево, но сравнително студено. В южните и източните райони на места ще превали.

У нас предимно облачно ще бъде във вторник, на места с валежи. Ще остане сравнително хладно за периода, с минимални температури между 3° и 8° и максимални - между 14° и 19°. През следващите дни ще е почти без валежи и бързо и чувствително ще се затопля.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равносметката за българския национален отбор по футбол в евроквалификациите
Равносметката за българския национален отбор по футбол в евроквалификациите
Лукас Петков пред БНТ: Щастлив съм, че съм част от българския национален отбор
Лукас Петков пред БНТ: Щастлив съм, че съм част от българския национален отбор