НОВИНИ

Празник на авиацията и 111 години от първия български боен полет

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 15.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили и 111 години от първия български боен полет. По този повод Музеят на авиацията в Крумово днес представя специална програма.

Изцяло нова програма се представя по повод 111-ата годишнина от първия български боен полет в Европа. Има и документална изложба, която е свързана с годишнината на създаването на парашутната дружина у нас.

На 16 октомври 1912 г. двамата поручици Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път използват самолета като бойно средство в небето над Одрин. Двамата прелитат над Одринската крепост с германски самолет. Затова таза дата се смята за начало на българската бойна авиация.

За малките посетители има организирани интересни игри. Могат да се видят и музейните експозиции на открито, както и вътре в музея. Той е отворен за посетители до 17.00 часа.

"Повече от 65 експоната имаме, които са свързани с авиацията в България. Те са от всички сфери на както споменахме вече бойната транспортната селскостопанската санитарната гражданската авиация тоест това което е била в България през последните 70-80 години", каза Рада Банянлиева – директор на Музея на авиацията

Боян Цочев: "Като дете са ме водили моята майка и баща и сега аз водя моите деца. Колкото повече могат да научат за историята си, им е от полза на децата. Мисля, че ако има повече места за гледане, за да ги водим, е по-добре."

Вижте повече в прякото включване на Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукас Петков пред БНТ: Щастлив съм, че съм част от българския национален отбор
Лукас Петков пред БНТ: Щастлив съм, че съм част от българския национален отбор
Прощаваме се с големия режисьор от БНТ Павел Павлов
Прощаваме се с големия режисьор от БНТ Павел Павлов