НОВИНИ

Рекордно висока цена на българския мед: 22 лева за буркан отчитат пчеларите

bnt avatar logo
от БНТ
11:52, 15.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала продукция и големи количества вносен мед от Украйна, производители прогнозират цена от над 20 лева за буркан мед.

Пчелари от Югозападна България отчитат висок добив на мед тази година.

"Към 10, 15, 20 кг от пчелни семейства. Даже и втори път от някои семейства извадих", заяви Венета Ифандиева - член на УС на "Обединени пчелари".

"Задоволено е положението. Складовете са пълни, помещенията са пълни. Чакат само реализация", каза Георги Петков, производител на мед.

Въпреки голямото количество български мед по складовете тази година е възможно цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лева.

"Малко е по-скъпо, но понеже и захарта, и лекарствата, които докторът ни дава, те се повишиха. А трябва да ги третираме, ако не ги третираме, те умират", обясни Венета Ифандиева.

снимки: БТА

"Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18 - 20. Това е реалната цена - около 20 лева. Трябва да се отчете и много, че в природата има разнообразен мед. Много видове мед и не може да се сложи под общ знаменател", коментира Георги Петков.

Според пчеларски организации, до момента у нас е внесен над 650 000 тона мед от Украйна. Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.

"Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни семейства, те го изкупуват и разбирате за какво става въпрос. Качественият мед има 200 вида вещества. Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света", заяви Ифандиева.

Потребителите са скептични и предпочитат да купуват мед от познати производители:

"Никога не съм купувала мед от веригите, нито от кварталните магазини. Винаги съм купувала мед от частните лица. Дори не от областта. Аз живея в Благоевград, купувам си мед от Видин, защото там няма примеси в самата тенекия. Количеството е по-голямо, качеството е по-добро и цената е много по-добра", казва Александра Димитрова.

Пчелари протестират пред Министерството на земеделието и храните

Производителите са категорични, че трябва да се засили контролът по качеството на меда, които стига до крайния потребител, защото освен на завишена цена, често се продава и мед, който не отговаря на здравните изисквания.

Репортаж: Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ксения Момчилова в предаването "Аз съм"
Ксения Момчилова в предаването "Аз съм"
Джани Инфантино: Трябва да избягваме популизма и демагогията
Джани Инфантино: Трябва да избягваме популизма и демагогията