НОВИНИ

Вълшебен ден: Да си направиш "елфи" с Дядо Коледа

вълшебен ден направиш елфи дядо коледа
bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 24.12.2021
6225
Чете се за: 06:25 мин.
Любопитно
Слушай новината

Да сбъднеш мечтата си и да отидеш при Дядо Коледа на Полярния кръг. Да му зададеш всички въпроси, които те вълнуват, да се сгушиш в него и дори да си направиш "елфи". Малкият репортер Ирина Атанасова тогава е току-що навършила 10 години. Пет години по-късно тя си спомня за тази незабравима среща, запечатана във филма на БНТ "Вълшебен ден. Малките репортери при Дядо Коледа в Лапландия".

Вълшебен ден: Малките репортери при Дядо Коледа в Лапландия

Мечтайте! Правете дълги списъци с желания, особено за Коледа. Не се притеснявайте да летите с мечтите си. Но нека желанията ви да са нематериални, защото насладата от сбъдването им е огромна. Понякога получавате подаръците, точно когато не очаквате.

Така се случи и с мен. В един мразовит ден на 2016 г. пристигнах пред къщата на Дядо Коледа в Лапландия. Не можех да повярвам, Старецът беше чул желанията ми. Няколко години подред в писмата до него освен играчки, винаги добавях молба да си направя селфи с него и Рудолф. В коледните нощи се опитвах да не заспивам, за да успеем да се снимаме заедно. Но никога не се получаваше!

Но да знаете, че когато силно вярвате в тях, желанията се сбъдват! Оказа се, че не едно и две селфита ще си направя с Дядо Коледа, а ще имам възможност за дълго интервю с него. В Лапландия пристигнах като малък репортер на БНТ. Заедно с още три деца – Ина, Светльо и Лидия, която тогава представяше България на Детската Евровизия, трябваше да направим филм за Дядо Коледа. Независимо, че бяхме натрупали доста опит като малки репортери, за нас магията на телевизията се разкри по тези снежни земи. След дълги разговори с помощниците на Дядо Коледа продуцентката Геновева Радева беше прецизирала всеки детайл от снимачния план, като старши репортер Диана Тодорова постоянно ни даваше ценни съвети, а операторът Недялко Данов самоотвержено преследваше с камерата северни сияния, арктически зайци и запечатваше в кадри красотата на Лапландия.

Ако се чудите дали приказките са само в книгите, не – те съществуват и в реалността. Поне такова е усещането в тази северна точка на Земята. Вълшебството на Лапландия започна да ни се разкрива още от въздуха. Северното сияние закачливо ни се показваше, докато пътувахме със самолета към Рованиеми /столицата на областта/.

Първото нещо, което научих при пристигането ни, е че в този район е пълно с елфи. Но те не са еднакви, отговарят за различни неща. Има дори елфи на сауната. И естествено с очите на 10-годишно дете, аз ги виждах навсякъде. Вярно се оказа и твърдението от туристическите пътеводители, че в Лапландия коледният дух никога не си тръгва. Всеки там се опитва да го съхрани и да зарази колкото може повече хора с празнично настроение. Топлият чай и домашните бисквити умело подсилват това усещане.

Ако обичате да се пързаляте, със сигурност ще завидите на местните деца. Основната дисциплина, която практикуват по спорт в училище, е пързаляне с шейни. И още нещо, което ще се хареса на децата – в Рованиеми никой няма да ви сгълчи, ако изведнъж ви се прииска да се потъркаляте в снега. Той е кристално чист и във възможно най-белия цвят, така че вероятно и възрастните се изкушават да падат в него. Но не мислете, че децата в Рованиеми само се забавляват. Те имат и задължения – да се грижат за елените и да помагат в коледното село.

А истинското вълшебство е именно там – в коледното село. Точно на Полярния кръг. В селището на Дядо Коледа има всичко, без което не можем в съвременния живот – ресторанти, кафенета, магазини, молове. На пръв поглед изглеждат като традиционните, но и те са заредени по някакъв особен начин с коледния дух. В офиса на Дядо Коледа наистина работят на бързи обороти. Но напрежение няма, защото всички там са приели да са посланици на празничния дух.

Ако се чудите дали някога сте попадали на истинския Дядо Коледа, ще ви кажа, че той е едър, много едър. Брадата му е дълга, на леки къдрици. Помощниците му казваха, че понякога Старецът я поддържа с маша. /но не знам дали не е просто шега/. Погледът на Дядо Коледа е дълбок и много топъл. Изслушва внимателно. Гласът му е плътен и приятелски.

Изключително любознателен е, знае невероятни истории и е приятел с много известни хора. По стените в офиса му беше пълно със снимки на световни лидери и знаменитости. Дали това е човекът, когото сте срещали по Коледа, може да проверите във филма, който направихме - „Вълшебен ден" . Ще научите много тайни за добрия Старец, за елфите, за Лапландия и елените. Ще разберете дори трикове за справяне с минусовия студ. Съветите са на хора, които живеят отвъд Полярния кръг. И ако все още не сте си направили списък с желания, започнете да записвате мечтите си.

Задължително си пожелайте вълшебство!

Автор: Ирина Атанасова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени проверки по пътищата в цялата страна
Засилени проверки по пътищата в цялата страна
Християнският свят се подготвя да посрещне Рождество Христово
Християнският свят се подготвя да посрещне Рождество Христово