НОВИНИ

Вандалски атаки предизвикаха хаос в транспортната система на Франция в деня на откриването на Игрите

Три високоскоростни маршрута на френските железници са пострадали при координирани вандалски прояви

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
10:26, 26.07.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Париж 2024
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Три високоскоростни маршрута на френските железници са пострадали при координирани вандалски прояви, нарушили сериозно трафика часове преди церемонията по откриването на лятната Олимпийските игри в Париж. Подпалвачи са атакували съоръжения по линиите между столицата и западната, северната и източната част на страната.

Пожарите са предизвикани по инсталации на държавната железница SNFC по линиите от Париж към западната, северната и източната част на страната. От компанията призоваха всички пътници да отложат пътуванията и да не ходят до жп гарите.

Спортният министър Амели Удеа-Кастера осъди вандалските атаки и ги нарече "координиран саботаж".

"Атака срещу Олимпиадата е атака срещу Франция", допълни Удеа-Кастера.

Заради атаките са спрени и влаковете на Евростар, които минават под Ламанша и са най-бързата връзка между Лондон и Париж. Очаква се да има редица отменени влакове, както и силно закъснение по графика.

"Заради координирани злосторнически актове, засегнали високоскоростното трасе между Париж и Лил, всички скоростни влакове към и от френската столица се отклоняват през класическото трасе в петък, 26 юли. Това удължава времето за пътуване с около час и половина", обяви Юростар.

Палежи е имало в Лил, Бордо, Страсбург. Работата по овладяване на щетите продължава и в този час.

Транспортният министър Патрис Вергрите определи координираната атака като "криминална проява".

Мерките за сигурност по основните гари и спирки в столицата Париж са допълнително затегнати. Все още никой не е поел отговорност за вандалските прояви довели до блокиране на железопътния транспорт в деня на откриването на Олимпийските игри.

БНТ ще ви направи съпричастни на церемонията тази вечер. Мотото на Олимпиадата е "Широко отворени игри".

Около 3 милиарда зрители се очаква да проследят пред телевизионните екрани най-голямото шоу на планетата. Френската столица е домакин на лятна Олимпиада за първи път от 100 години. За първи път откриването ще се проведе извън стадион. 7 хиляди атлети ще преминат 6 километров участък по река Сена под погледа на 300 хиляди зрители. Засега са известни малко подробности - има спекулации, че сценарият включва изпълнения на Селин Дион и Лейди Гага.

Артистичният директор на церемонията Томас Жоли заяви, че иска да покаже Франция в цялото й многообразие. За първи път е гарантиран паритет на половете - ще се състезават 5250 мъже и още точно толкова жени.

Прогнозната цена на игрите е 9 милиарда евро. На откриването ще присъстват 120 държави и правителствени ръководители, сред тях и българският държавен глава Румен Радев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Часове до откриването на Олимпийските игри в Париж (видео)
Часове до откриването на Олимпийските игри в Париж (видео)
ВАС насрочи за 2 август делото по жалбата на подуправителя Андрей Гюров
ВАС насрочи за 2 август делото по жалбата на подуправителя Андрей Гюров