НОВИНИ

Външният министър на Германия иска да укрепи връзките с Австралия и Нова Зеландия

външният министър германия иска укрепи връзките австралия нова зеландия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:45, 14.08.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Външният министър на Германия Аналена Бербок иска да задълбочи сътрудничеството с Австралия и Нова Зеландия на фона на настъпателните действия на китайското правителство, предаде ДПА.

"Географски погледнато, ние може да сме на двата края на земното кълбо, но общите ценности и общите възгледи върху света ни свързват тясно", каза в Берлин Бербок, която е един от лидерите на германската партия на Зелените, преди да отпътува за едноседмичната си визита в Тихоокеанския регион.

Тя обясни, че иска да използва посещението си "за укрепване на връзките на Германия с нейните партньори по отношение на ценностите, които имат стойност навсякъде по света".

"Ние можем да разчитаме един на друг като близки съседи, да се учим един от друг като добри приятели и да се подкрепяме като стратегически партньори", заяви министърката на външните работи на Германия, като уточни, че в случая разстоянието от над 16 000 километра няма значение.

Бербок отбеляза, че потвърждението на нейните думи са помощта за Украйна, справянето с нарастващата напористост на Китай, сътрудничеството в сферата на киберсигурността, както и ограничаването на стратегическите зависимости с по-нататъшно задълбочаване на търговските взаимоотношения.

Германската министърка се очаква да присъства днес на церемония по връщането на културни артефакти от страна на Германия на аборигените от племето Каурна - част от коренното население на Австралия, в института за аборигенски изследвания в австралийската столица Канбера. Става въпрос за четири артефакта от музея "Граси" в Лайпциг, молбата за чието връщане бе подадена през 2019 г. Това са дървен меч, копие, рибарска мрежа и тояга.

В сряда, в рамките на посещението на Бербок, е планирана среща с министърката на външните работи на Австралия Пени Уонг в Сидни. САЩ, Великобритания и Австралия създадоха алианс по въпросите на сигурността под името АУКУС от абревиатурите на латиница на трите държави. Предвидено е и посещение на представителката на германското правителство във Фиджи в края на седмицата.

ДПА предаде още, че полетът на Бербок до Тихоокеанския регион е имал усложнения заради технически проблеми днес сутринта. След обичаен престой в Абу Даби за презареждане с гориво при излитането от ОАЕ самолетът е имал проблеми с предкрилките, които не са позволили на машината да достигне необходимата си височина и съответна скорост. Машината, която бе заредена за почти 14-часовия полет от Абу Даби до Австралия, е била принудена да кръжи близо два часа над ОАЕ, за да изхвърли около 80 тона гориво.

Според военновъздушните сили на Германия самолетът с Бербок едва ли ще може да излети днес за Австралия, където трябваше да кацне към 22:30 ч. местно време. ДПА отбелязва, че при това положение цялата тихоокеанска обиколка на германската външна министърка се оказва под въпрос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за скъпото мляко в магазина, въпреки ниската изкупна цена?
Каква е причината за скъпото мляко в магазина, въпреки ниската изкупна цена?
Григор Димитров се изкачи с едно място, от днес заема 19-та позиция в световната ранглиста
Григор Димитров се изкачи с едно място, от днес заема 19-та позиция в световната ранглиста