НОВИНИ

Външният министър Теодора Генчовска участва в честванията за Гоце Делчев в Скопие

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 04.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Отбелязваме 150 години от рождението на големия революционер Гоце Делчев.

Българският външен министър Теодора Генчовска и министърът на културата на Северна Македония Бисера Ковачевска отбелязаха заедно 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев и поднесоха венци и цветя пред гроба му в църквата „Свети Спас" в Скопие.

"Преди всичко това е историческо събитие. Това е голяма крачка напред в отварянето на процесите в македоно-българските отношения. Ние с това честване не разрешаваме нищо, ние само отваряме процеси за нови размисли за това къде ще се намерим всичките ние след 5 години", заяви Владо Перев, журналист и общественик в Република Северна Македония.

Докато министрите заедно поднасяха венци на гроба на Делчев, навън провокатори не липсваха. Малка група от около 15-ина души, се беше събрала близо до църквата "Свети Спас", където е гробът на Делчев, но полицията не ги допусна до официалната делегация.

Христо Томов поднесе венец на гроба на Делчев от името на БНТ.

Междувременно лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски поиска писмени гаранции от България, че повече няма да блокира страната му към ЕС. Мицкоски потвърди позицията на партията му за реципрочност по въпроса за вписване на българите в Конституцията на югозападната ни съседка.

Посочи още, че би поднесъл цвете пред гроба на Гоце Делчев с българския премиер Кирил Петков, само ако българският премиер се съгласи, че Делчев се е борил за своя независима македонска държава.

А след официалното отбелязване на годишнината на Гоце Делчев, в Скопие беше открит и пресклуб на Българската телеграфна агенция.

"Ние възстановихме и засилихме връзката си с медийната информационна агенция МИА на РСМ, така че вече всеки ден си разменяме новини, които са от двете страни от София и от Скопие, сега имаме и кореспондент. Носим огромна отговорност за днешните новини от РСМ и от България", заяви Кирил Вълчев, генерален директор на БТА.

С откриването на пресклуба на БТА, за пръв път от десетилетие българска медия ще има постоянен кореспондент в Република Северна Македония.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бранител и нападател напуснаха Берое
Бранител и нападател напуснаха Берое
В Благоевград се проведе кулминацията на честванията за 150 години от рождението на Гоце Делчев
В Благоевград се проведе кулминацията на честванията за 150 години от рождението на Гоце Делчев