НОВИНИ

САЩ: Москва ще инсценира украинска атака

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:06, 04.02.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Вашингтон предупреди китайските компании за съответни последици при опит да помогнат на Русия за избягване на евентуални американски санкции и контрол върху износа в случай на военна агресия срещу Украйна. Съединените щати обвиниха Русия, че обмисля да използва фалшиво пропагандно видео на инсценирано украинско нападение като претекст за нахлуване в Украйна. Москва определи американските твърдения като "бълнуване".

Русия и преди е прибягвала до операции под фалшив флаг, като подобни действия получават одобрение на най-високо равнище в Москва, отбеляза американската дипломация.

"Една от възможностите предвижда изготвяне на пропагандно видео. Материал с фалшиви експлозии, изображения на тела, актьори, играещи опечалени, кадри с разрушения и военна техника, изцяло изфабрикувани от руското разузнаване", заяви Нед Прайс - говорител на Държавния департамент.

Държавният департамент не представи доказателства, но отбеляза, че информацията идва от американското разузнаване и отказа да даде повече подробности. Великобритания също изрази увереност, че Русия подготвя претекст за нахлуване в Украйна.

"Тук в Пекин видях някакви изявления на Държавния департамент, че Русия подготвя фалшиво видео за нападение на украински военни в Донбас. Това са бълнувания, измислици. Те стават все повече с всеки изминал ден и това е очевидно за всеки политолог", заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

В база до Висбаден, Германия се приземиха първите американски части от Форт Браг, Северна Каролина, които ще бъдат разположени в Полша и Румъния.

На връщане от Киев турският президент Ердоган, който предлага своето посредничество в украинската криза, критикува Запада, че не допринася за решение, а само влошава ситуацията. Американският президент Джо Байдън досега не е демонстрирал позитивен подход по проблема, смята турският лидер, който посочи, че решение единствена би намерила бившия германски канцлер Ангела Меркел.

На 14 и 15 февруари германският канцлер Олаф Шолц ще посети Киев и Москва - една седмица след френския президент Еманюел Макрон, който в понеделник и вторник ще разговаря с колегите си в Украйна и в Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски завърши наравно с Динамо (Киев)
Левски завърши наравно с Динамо (Киев)
Александър Донски е полуфиналист в Тунис
Александър Донски е полуфиналист в Тунис