НОВИНИ

Казусът "Магнитски", скъпият ток за общините и Планът за възстановяване провокираха остри реплики на блицконтрола

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:25, 04.02.2022
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Слушай новината

Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в Европейската комисия и тя одобрява промените в сектор "Енергетика", заяви премиерът Кирил Петков.

"Кога България ще има одобрен план за възстановяване и устойчивост, споразумение за партньорство и одобрени оперативни програми, защото, позволете да напомня, че новият програмен период започна 2021 година - тя е нулева. Каква част от 2022 г. също ще е нулева, кога България ще има достъп до тези пари и кога фирмите, държавните институции, местните власти също ще имат достъп до тези средства", попита Томислав Дончев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Премиерът отговори, че Планът е предаден на ЕК и тя го разглежда.

"Има промени в някои от секторните политики. В сектор "Енергетика" имаме зависимост от руския газ, имаме зависимост в АЕЦ "Козлодуй" и знаете - конфликта между НАТО и Русия - има риск от санкции в сигурността за газа. В плана, който заварихме, имаше парогазова централа и това щеше да ни прави по-зависими", отвърна Кирил Петков.

Скъпият ток за общините

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев изтъкна, че се работи в посока училищата, детските градини и общините да получават ток централизирано, така че да има предвидимост в цените.

"Тук не става въпрос само за общини, става въпрос за училища, детски градини, ясли, но сметките за ток стават тежки", заяви от парламентарната трибуна Драгомир Стойнев от ПГ на БСП.

"Работим да се направи така, че всички от обществения сектор да могат да купуват от един общ доставчик. Това ще направи предвидимост на цените", изрази увереност вицепремиерът Асен Василев.

Казусът със закона "Магнитски"

В пленарна зала се стигна до напрежение между вицепремиерът Асен Василев и ДПС по темата "Магнитски" като Василев заяви, че до този момент не е имало законодателство, което да защити българската икономика и банковия сектор. Затова ще внесе такъв законопроект.

На първа инстанция: ВАС обяви за нищожен българския списък по закона „Магнитски“

От ДПС питаха как са прилагани санкциите по "Магнитски", след като до момента не е имало подобно законодателство.

В кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков заяви, че председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е фокусирал върху правата на депутата Делян Пеевски.

"На 4 юни се взема решение на МС за предпазване на финансовата система от санкциите по закона Магнитски. Какви мерки ще предприеме правителството при нов списък", попита Иво Атанасов от ПГ на
"Има такъв народ".

"Смятаме да предложим законопроект за външни санкции - как да се балансира защитата на българските предприятия със самите лица, които попадат под санкциите на чужди държави", отговори Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

"Призовавам от тази трибуна да не се отправят призиви за нарушаване на Конституцията - от Асен Василев. Прилича ми на царкировата държава - законите трябва да се спазват", изтъкна Мустафа Карадайъ - председател на ДПС.

"Разбирам, че ви боли, че този човек стои до вас и е сложен в списък - българската държава трябваше да се защити. Трябва да има закон за запазване на икономиката", отвърна Асен Василев.

Обвинения за корупционни схеми със "златните паспорти"

ДПС съобщиха за сигнал за така наречените "златни паспорти" за схема за придобиване на българско гражданство и настояха за проверка на случая

"В сигнала се съдържат твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят в китайските специални служби и руснаци, са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивавания в периода 2015 до 2021 година. Ето защо ние настояваме тези твърдения да бъдат проверени, защото в сигнала се съдържат твърдения и се посочват конкретни имена, посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно, че всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лев - едни и същи са, огледални са и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев", заяви Хамид Хамид - депутат от ДПС.

Премиерът Кирил Петков обяви, че краят на златните паспорти идва.

"Едно нещо, което обещах в ЕК и на последните ми посещения, тези златни паспорти, края им абсолютно категорично ще дойде в най-късо време. Това беше един от големите проблеми и за Шенген, според мен, и за отпадането на визовия режим със САЩ. Просто тези златни паспорти са един порок, който ние приоритизираме да го премахнем от - до", увери Кирил Петков.

Кирил Петков: Краят на златните паспорти ще дойде в най-скоро време

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури между 3 и 8 градуса днес, до 13 градуса утре
Максимални температури между 3 и 8 градуса днес, до 13 градуса утре
Броени минути до старта на Игрите в Пекин: Путин пристигна в китайската столица
Броени минути до старта на Игрите в Пекин: Путин пристигна в китайската столица