НОВИНИ

Болници в Пловдив настояват за спешна финансова помощ

bnt avatar logo
от БНТ
11:51, 04.02.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Болници в Пловдив поискаха спешна финансова помощ за покриване на завишените разходи за електроенергия, тъй като нямат механизми да увеличават приходите си, но плащат ток като търговци.

Здравните заведения настояват и за увеличаване на цените на клиничните пътеки, като експерти пресмятат, че при някои от тях се налага повишение със 100%, за да могат пациентите да бъдат лекувани адекватно.

Савка Кирова от Карлово постъпва по спешност в частна пловдивска клиника, защото повече от три години болницата в родния ѝ град няма хирургично отделение. Притеснена е от ситуацията в здравната система.

"Не стига, че тия хора денонощно се грижат за нас. Денонощно ни обслужват. Те трябва да работят много спокойно, да не мислят за такива странични ефекти като токове, парно, клинични пътеки", казва Савка Кирова.

Близо 32 000 лв. е сметката за ток за декември в здравното заведение, като за същия месец миналата година е била 8 000 лв. Ръководството опитва да оптимизира и предоговори всеки разход, но това е недостатъчно без промяна в заплащането на клиничните пътеки.

"Цената на хранодена се качва, тя се качи вече, цената на охраната - всичко расте нагоре - медицинските консумативи и лекарства са се качили с 30% последните няколко месеца", казва Христо Христев, управител на здравно заведение.

В държавната болница в Пловдив ще изхарчат дълго спестяваните за нова апаратура пари, за да платят тока и парното. Средствата ще стигнат за още месец, а след това ще трябва да се орязват заплащанията на медицинския персонал, обяснява управителят.

"От НЗОК стойностите, които ги дадоха, по отношение на бюджети за болниците са силно намалени, редуцирани – какво е това решение при условие, че болниците работят в режим на забранен планов прием, а в същото време ние трябва да си ги изработим тия пари които да ги получим. Подготвя се една голяма бомба", казва д-р Динчо Генев, управител на МБАЛ-Пловдив.

Бюджетът, който касата е отпуснала на областната болница, е намален с 25%, пресмята д-р Генев. Това затруднява работата и в ковид отделенията, и в другите клиники, където се лекуват пациенти от цяла Южна България.

"Дано държавата да си вземе поука от всичкото, което става и просто да помага на болниците и на хората", казва Бинка Карамфилова, пациент от община Баните.

Управителният съвет на Сдружението на областните болници ще се срещне със здравния министър, за да се търси решение на кризата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА с още две контроли, фенове от цял свят даряват средства
ЦСКА с още две контроли, фенове от цял свят даряват средства
Клипърс победи Лейкърс след оспорвана битка в дербито на Лос Анджелис
Клипърс победи Лейкърс след оспорвана битка в дербито на Лос Анджелис