НОВИНИ

С изложба, посветена на Гоце Делчев, Историческият музей в Благоевград отбелязва 150 години от рождението му

bnt avatar logo
от БНТ
10:43, 04.02.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

С изложбата "Безсмъртният апостол Гоце Делчев" Регионалният исторически музей в Благоевград отбелязва 150-ата годишнина от рождението на големия революционер.

Експозицията включва редица официални документи, снимки, както и печатни материали за живота, рода на революционера, както и за неговата идеология и възгледи за националноосвободителното движение и Македония и Одринския край.

Още подробности вижте във включването на Владислава Миланова.

Акцентът в изложбата са оригиналните документи, излезли изпод перото на революционера.

Сред тях се открояват писмото му до Никола Малешевски, който е пунктов началник на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, както и до войводата Ефрем Чучков.

"За първи път могат да се видят тук - отдясно имаме едни писма, които са от архива на Александър Пелтеков, които преди няколко години успяхме да придобием. Опитваме се с нещо, което не е чак толкова обемно, всъщност, да предадем максимално информация. Всеки един българин трябва да дойде и да посети изложбата и да обърне внимание и да отбележи днешния ден, защото говорим за човек, който като съизмеримост се доближава до Левски." - каза д-р Кирил Алексиев, директор на Регионалния исторически музей в Благоевград

Гоце Делчев е идеологът, допринесъл в голяма степен за изграждане на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и за потушаване на различията между лидерите ѝ.

"Той успява да я превърне в изключително силна организация, която само след няколко години от създаването си, успява да постигне Илинденско-преображенското въстание. Много важно нещо, което оставя той като послание и може да бъде пътеводна светлина и на днешните политици, е така - ще перифразирам: „Ние трябва да изграждаме мостове, а не да изграждаме стени и да рушим пътищата, които ни свързват" - казва д-р Кирил Алексиев

Фотодокументалната част от изложбата е съвместен проект на Благоевградския музей, Македонския научен институт и младежкия клуб "Даме Груев" към него.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще играе в Анталия за „Били Джийн Кинг къп“
България ще играе в Анталия за „Били Джийн Кинг къп“
Проф. Владимир Чуков: ИДИЛ отдавна е хоризонтална структура
Проф. Владимир Чуков: ИДИЛ отдавна е хоризонтална структура