НОВИНИ

Заместник здравният министър: В най-кратки срокове работната група трябва да излезе с решение за случая във Враца

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:55, 04.02.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

В най-кратки срокове работната група, която разследва обстоятелствата около смъртта на жената във Враца, трябва да излезе с решение какво е необходимо да се промени, да се премахне, да се измени, назначени са всички видове проверки, заяви в "Денят започва" доц. д-р Любомир Бакалинов, заместник-министър на здравеопазването.

По думите му стремежът е стандартът по спешна медицина да бъде работещ и подобни трагедии да не се случват.

"По отношение на кадрите проблемът е повсеместен, такива не достигат в Европейския съюз като цяло, към момента в страната има не повече от 30 000 медицински специалисти по здравни грижи. Съотношението между лекар и медицинска сестра в България се приближава като едно към едно, което е абсолютно недопустимо. За нормално функциониране на сектора е необходимо да бъде едно към 3 или едно към 4", допълни доц. д-р Любомир Бакалинов.

Той добави, че идеята е парамедиците да започнат да се обучават, след което да бъдат вкарани в Спешната помощ.

"Хеликоптерите са част от приоритетите на Националния план за възстановяване и устойчивост, 23 милиарда лева очаква България по този план. Проектът за въздушната спешна помощ е напълно готов, очаква се да закупим 6 хеликоптера, предстои да обявим обществена поръчка, ще бъдат произвеждани, доставяни и заплащани един по един", поясни доц. д-р Любомир Бакалинов.

Според него има алгоритъм за лечение на ковид и не са постъпвали сигнали за липса на кислород към момента.

Доц. д-р Любомир Бакалинов коментира, че се изпитва недостиг на лекарствата в аптечната мрежа, включително за Ковид, като се прави всичко възможно да се задоволят потребностите както на лечебната мрежа, така и на болничните заведения.

"Тези препарати имат изключително голям разход, не е проблем, че не се поръчва достатъчно, има производствен проблем. Лекарствата за ковид са на финала да получат одобрение за употреба от страната на Европейската агенция по лекарствата", заяви доц. д-р Любомир Бакалинов.

Той подчерта, че има достатъчно ваксини в срок на годност от всички, които са разрешени от Европейската агенция - "Пфайзер", "Модерна", "Астра Зенека" и "Янсен".

"В преговори сме за ваксината на "Новавакс", ще получим известно количество, но няма да е до края на февруари. Регионалните здравни инспекции осъществяват контрола за сроковете на годност", каза още д-р Любомир Бакалинов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна традиционния блицконтрол в парламента
Започна традиционния блицконтрол в парламента
Какво трябва да знаем за Пекин 2022 преди откриването на Игрите?
Какво трябва да знаем за Пекин 2022 преди откриването на Игрите?