НОВИНИ

Атанас Славов, ДБ: Ако ГЕРБ бяха предложили по-рано да оглавят комисията за Конситуцията, можеше да решим друго

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:33, 04.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ако ГЕРБ не бяха отправили предложението си да оглавят временната парламентарна комисия за промени в Конституцията 5 минути преди край на дебата, решението на мнозинството можеше да е друго.

Така заместник-председателят на ПГ на "Демократична България" Атанас Славов коментира случилото се в пленарната зала вчера.

На изминалото заседание депутатите създадоха временна комисия за конституционни промени без участието на опозицията в нея. ДПС и "Възраждане" не излъчиха и представители, а ГЕРБ поставиха условие - да получат председателския пост или да има съпредседатели - от ГЕРБ и "Продължаваме промяната". След като условието им не беше подкрепено и те отказаха участие в комисията.

Комисията за промени в Конституцията предизвика размяна на остри реплики в парламента

Тази сутрин дебатът за временната комисия за промени в Конституцията се пренесе в студиото на "Денят започва".

Атанас Славов от "Демократична България" изтъкна, че идеята за създаване на тази комисия е лансирана още преди седмица и ГЕРБ са имали достатъчно време да потърсят контакт с мнозинството и да отправят предложението си да оглавят комисията. Тогава решението е можело да бъде друго, подчерта Славов.

В отговор Радомир Чолаков от ГЕРБ изтъкна, че предложението е било тест към управляващите в усилията им да осигурят широка подкрепа за промяна на основния закон.

"Демократична България изживяват катарзис в отношението си към ГЕРБ и искахме да видим дали са готови да извървят и тази крачка. Опитахме се да направим услуга, която не беше разбрана", изтъкна Чолаков.

Той поясни, че начинът да се ангажира реално опозицията с промените в Конституцията, минава през председателстването на комисията. Този знак обаче не е бил разбран и за пореден път е отблъсната подадената ръка и е проявено неуважение, допълни Чолаков.

Атанас Славов изтъкна, че с обсъжданията по промените в конституционните текстове е ясно, че опозицията не може да се самоизключи от този процес.

Предложенията на управляващите ще са свързани с промяна в структурата на ВСС и въпросът с отчетността на главния прокурор. От "Демократична България" ще предложат той да се избира през Народното събрание, склонни са и на други варианти, но така че да има отчетност и отговорност за действията на главния обвинител.

Според него има теми, по които е проявено съгласие от всички партии като тази за индивидуалната конституционна жалба и гражданска законодателна инициатива.

Радомир Чолаков се противопостави на идеята за гражданска законодателна инициатива.

Според Чолаков диалогът между ГЕРБ и управляващите може да се възстанови само ако се възстанови степента на уважение, която е необходима.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво трябва да знаем за Пекин 2022 преди откриването на Игрите?
Какво трябва да знаем за Пекин 2022 преди откриването на Игрите?
Атлетик Билбао изхвърли Реал Мадрид от Купата на краля
Атлетик Билбао изхвърли Реал Мадрид от Купата на краля