НОВИНИ

Проф. Илчев: Съвместното честване на Гоце Делчев ще е на много по-ниско ниво от очакваното

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
09:50, 04.02.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Съвместното честване на 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев ще е на много по-ниско ниво от очакваното.

Така проф. Иван Илчев, член на двустранната комисия по историческите въпроси, коментира факта, че северномакедонските премиер и външен министър отсъстват от Скопие днес заради ангажимент в Брюксел.

По повод днешната годишнина от рождението на революционера в студиото на "Денят започва" проф. Илчев цитира английски вестник от 40-те години на 20-и век:

"Само на Балканите могат да се случат такива странни неща - националността на един човек да бъде променена след смъртта му".

Гоце Делчев е непреодолимият въпрос в съвместната историческа комисия на България и РСМ

В "Денят започва" председателят на Македонския научен институт и член на Национален комитет „Гоце Делчев“ доц. Георги Николов изтъкна, че по този начин приятелите ни от Скопие сами се отдалечават от европейските ценности.

"Биха могли да се приобщят към честванията и в Скопие, и в София, и в Благоевград. Ние не можем да оставим нашите национални герои - това е част от нашата история. Това, че някой се приобщава или не, в края на краищата си остава за тяхна сметка", каза доц. Николов.

Според проф. Иван Илчев посещението на министър-председателя Кирил Петков в Скопие е било прибързано, защото предварително не са били договорени конкретни очаквания от визитата.

Според историка подобни грешки се дължат на това, че политиците не се допитват достатъчно до експертите. Той разкритикува и организацията на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, където също експертите липсвали.

Според него на двустранната комисия по историческите въпроси е отредено твърде голямо влияние в отношенията София - Скопие заради липсата на усилия от страна на предишните управляващи да развият друг вид двустранни отношения като укрепването на икономическите и транспортните връзки и образователния обмен.

"Често съм се чудел, ако воеводите на ВМРО се събудят от вечния си сън, накичени с пищови и ножове, и с големите бради, и някой им каже - "Ти не си българин, а само македонец" - как ли ще реагират", заяви Илчев.

Историческата комисия да бъде замразена за две години, предлагат историците от Скопие

Проф. Илчев се обяви категорично против идеята на северномакедонския му колега Драги Георгиев за замразяване на работата на комисията.

"Аз разбирам Драги Георгиев, защото той не иска да вади горещите камъни от огъня вместо политиците. Когато комисията беше създадена, никой не вярваше че ще има такава сила и че тя ще реши отношенията Скопие-София. Не ѝ е това задължението. Комисията, по определение, трябва да се занимава с историческите факти и третирането им в историографията" - каза Илчев.

По думите на доц. Георги Николов българските учени от комисията се опират на науката, а в Северна Македония управлява държавата.

"Там има един цял институт по история, който работи с ранг на министерство, за да пази македонската идентичност. Това е работата. Ние показваме изворите, те ги хвърлят настрана. Тази мантра, че македонската идентичност минава през средновековието и т.н., им е набивана в продължение на десетилетия, така че много трудно ще стане промяна", каза доц. Николов.

Според него обаче България също има своите грешки и трябва да ги каже на висок глас.

"След като през 40-те години дадохме костите на Гоце Делчев там, сега се молим да положим цветя", изтъкна доц. Николов.

Той добави, че заедно с костите на революционера тогава България е предоставила на югозападната си съседка и всички документи, свързани с неговото дело. Сега те са недостъпни за нашите учени и се манипулират свободно.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсък между ГЕРБ и БСП заради цените на тока
Сблъсък между ГЕРБ и БСП заради цените на тока
В декларации ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" почетоха Гоце Делчев
В декларации ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" почетоха Гоце Делчев