НОВИНИ

ЕС е готов с пакета санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресията си срещу Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:10, 04.02.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз е готов с пакета санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресията си срещу Украйна. Това посочва председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред изданията "Ханделсблат" и "Еко". Санкциите включват ограничаване на достъпа до чужди капитали и контрол на руския износ на стоки. Дали спорният газопровод "Северен поток 2" ще влезе в експлоатация зависи от поведението на Русия, подчертава Урсула фон дер Лайен. А на този фон френският президент продължава с дипломатическите усилия за намаляване на напрежението.

Трети телефонен разговор между Еманюел Макрон и Владимир Путин в рамките на седмица. Двамата лидери са обсъдили предложенията на Москва към Запада в сферата на сигурността. Според Кремъл диалогът по въпросите за Украйна е конструктивен. Телефонен разговор е бил проведен между Макрон и украинския му колега Володимир Зеленски.

Елисейският дворец съобщи, че Макрон ще се срещне с Путин в понеделник в Москва, а на следващия ден и с украинския президент Зеленски в Киев. През последните дни президентът на Франция проведе множество телефонни разговори с колегите си от Русия, Украйна и САЩ в опит да допринесе за деескалация в украинската криза.

През последните часове отново имаше повод за напрежение. Вашингтон обяви, че има сведения, че Москва може да изфабрикува видеозапис с атаки на украинската армия като претекст за нахлуване в Украйна.

"Смятаме, че Русия може да създаде много пропаганден видеоклип с кървави сцени и кадри на разрушени населени места, както и украинска или западна военна техника", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

2000 американски военни заминаха за Европа

Междувременно по разпореждане на американския президент Байдън две хиляди войници напуснаха базата "Форт Браг" в Северна Каролина, отправяйки се към Европа. Според Вашингтон това е израз на подкрепа към съюзниците от НАТО на фона на опасенията за европейската сигурност при евентуално руско нахлуване в Украйна.

Москва продължава да твърди, че няма планове за провеждането на операции спрямо Украйна. На своя територия, в близост до украинската граница, Русия провежда учения. Съвместни учения има и с Беларус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Броени минути до старта на Игрите в Пекин: Путин пристигна в китайската столица
Броени минути до старта на Игрите в Пекин: Путин пристигна в китайската столица
София и Скопие честват 150 години от рождението на Гоце Делчев
София и Скопие честват 150 години от рождението на Гоце Делчев