НОВИНИ

Вижте българските спортисти на откриването на Олимпиадата в Пекин

зимни олимпийски игри открити
bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 04.02.2022
8098
Чете се за: 03:35 мин.
Спорт
Слушай новината

„Един свят – едно семейство. Обединени заедно.“ Това е мотото, под което премина скромната церемония по откриването на XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин.

Факелът с олимпийския огън в китайската столица ще грее в "сърцето" на голяма снежинка в следващите 17 дни като символ на олимпийската воля и дух. Снежинката е съставена от елементи с имената на 91 нации, които ще се състезават в Китай.

В Пекин ще бъдат раздадени 109 комплекта медали в седем спорта, обединяващи 15 дисциплини.

Фойерверки избухнаха над „Птичето гнездо“ на същото съоръжение, на което бяха открити и Летните олимпийски игри преди 14 години. Пекин ще бъде първият град в историята, който приема и летни, и зимни игри.

Около час след началото на церемонията през стадиона премина и българската делегация. Въпреки че не всички наши състезатели, които ще ни представят в китайската столица, имаха възможност да се включат в парада на нациите, представителите ни – знаменосците сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова развяха гордо родния трибагреник.

„Възможно е да напишем тази нова глава на световния спорт, благодарение на нашите любезни домакини. За съжаление, глобалната пандемия все още е реалност, затова нашата голяма благодарност е още по-дълбока към организаторите, властите и целия китайски народ. Нашите сърца са и със спортистите, които заради пандемията не могат да сбъднат своята олимпийска мечта“, заяви президентът на МОК Томас Бах по време на откриването.

Именно тази мечта няма да може да сбъдне българинът Симеон Деянов, който няма да участва в Пекин. Това стана ясно по време на церемонията по откриването. Ски-бегачът прекара по-тежка форма на коронавируса и възстановяването му протича бавно.

„Ние показваме на света, да, възможно е да бъдем големи съперници, но в същото време ще живеем мирно и с уважение един спрямо друг. Това е мисията на Олимпийските игри, да ни обедини в мирно състезание, да строим мостове и никога да не издигаме стени“, допълни Томас Бах.

Игрите официално бяха открити от президента на Китай Си Дзипин.

Близо 3000 души взеха участие в откриването, пет пъти по-малко от събитието преди 14 години, но визуалните ефекти и невероятните фойерверки успяха да впечатлят зрителите на далеч по-скромната церемония.

Точно както в Токио преди шест месеца, на трибуните нямаше зрители с билети, въпреки че 1/3 от стадиона беше пълен с дипломати, журналисти, местни жители и членове на щабовете, които аплодираха спортистите.

Сред гостите бяха спортният министър Радостин Василев, както и председателят на БОК Стефка Костадинова.

Запознайте се с талисмана на Пекин 2022

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът внесе законодателна промяна за разсрочване сметките за ток и парно на НПО и хора в риск
Омбудсманът внесе законодателна промяна за разсрочване сметките за ток и парно на НПО и хора в риск
Максимални температури между 3 и 8 градуса днес, до 13 градуса утре
Максимални температури между 3 и 8 градуса днес, до 13 градуса утре