НОВИНИ

Европейският съвет за радио и телевизия защити "Дойче Веле"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:52, 04.02.2022
Чете се за: 01:17 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съвет за радио и телевизия призова руското правителство да преразгледа решението си да затвори бюрото на "Дойче Веле" в Москва и да отнеме акредитацията на журналистите.

Свободното изразяване и свободата на пресата са изключително важни за точното отразяване на новините, както и за това, обществените медии да могат да изпълняват задълженията си към всички свои зрители навсякъде, посочва в изявлението Лиз Корбин, ръководител на новините на Европейския съвет за радио и телевизия.

Според Съвета, заплахата от руското правителство да класифицира "Дойче Веле" по закона за чуждестранни агенти е напълно неоправдана, а през последните години този закон е използван, за да осакати независимата журналистика. Освен това е несъвместим с принципите на свободната преса, категорични са от ЕСРТ.

Москва предприе действия срещу "Дойче Веле" като реципрочна мярка, след като вчера Берлин окончателно прекрати дейността на руската телевизия RT, защото няма лиценз в Германия и ползва разрешителното на сръбска телевизия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е полуфиналист в Тунис
Александър Донски е полуфиналист в Тунис
Скиорът Симеон Деянов пропуска Олимпийските игри
Скиорът Симеон Деянов пропуска Олимпийските игри