НОВИНИ

91-годишна обущарка от Варна кипи от енергия и продължава да работи

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 04.02.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Може би най-възрастната обущарка в България е 91-годишната Иванка Колева от Варна. Тя кипи от енергия и дори е написала книга за живота си. Издадена е в "бутиков" тираж - за близките ѝ и за любимото ѝ предаване - "България в 60 минути". Освен че поправя обувки и кърпи чанти, Иванка обича да пее народни песни, да преде и да плете.

Въпреки минусовите температури, печката на дърва в ателието гори, а Иванка работи.

Намерила е време да напише и книга, в която разказва за своите родители, как е станала обущарка, как е срещнала любовта на живота си, за своите деца и внуци. В 30 страници е събрала 91 години живот. Труден живот, затова и няма излишно повествование, само факти.

Всичко помня! Дори го виждам и реших да го напиша след мен да знаят баба им, прабаба им и прапрабаба, и да знаят какво съм преживяла, казва Иванка.

И с тази задача се е справила сама, за да може с книгата да изненада своето семейство на Коледа.

Точно в 4 следобед Иванка затваря ателието и се прибира вкъщи, за да гледа "България в 60 минути". Има си своите ритуали преди да започне предаването, но днес прави изключение, защото иска да покаже снимките на голямото си семейство. И на своя съпруг, който е починал преди 16 години.

Иванка е от тези жени, които наистина не могат да стоят без работа. Все нещо трябва да върши. Взима куките и захваща песен. Участвала е в десетки фолклорни фестивали, има награди, а музиката извира от душата ѝ.

Такава е 91-годишната Иванка - припряна, с чувство за хумор и с енергия да захрани ядрена централа. Обещава другите си спомени и преживелици да разкаже за 100-годишния си юбилей.

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо в Бургас има повече инциденти с паднали от високо?
Защо в Бургас има повече инциденти с паднали от високо?
Наводни се опожареният блок в Благоевград
Наводни се опожареният блок в Благоевград