НОВИНИ

Външното оценяване след 7. и 10. клас отново ще е в един ден

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:18, 30.05.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

Наближава Националното външно оценяване след 7-и и след 10-и клас. Изпитите по български език и литература и по математика и за двата класа са на едни и същи дати - 16 и 18 юни. Какво включват тези изпити и защо просветното министерство не отмени външното оценяване след 10-и клас и не съкрати материал след 7-и?

За първи път тази година и десетокласниците ще се явят на Национално външно оценяване. Това трябваше да се случи още миналата година, но заради Ковид кризата парламентът отмени изпита.

И тази година омбудсманът, родители, ученици искаха отмяна, но министерството реши изпит да има. И още - просветното министерство връща старата схема "две в едно" - изпитите след 7-и и 10-и клас ща са в един ден.

На 16 юни от 8.00 часа ще бъде изпитът по български език и литература след 10-и клас, а от 9.00 ч. ще започне този за седмокласниците.

На 18 юни ще са съответно матурите по математика. Двата випуска ще полагат изпитите в собствените си училища, а другите ученици в тези дни няма да учат.

"Това вече е правено и то не само веднъж. Да, ще бъде малко по-сложно за училищата, които имат едновременно обучение в двата етапа. Системата ще създаде необходимите условия и ще може да бъде проведен изпитът както е планиран", уточни Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование".

Двата випуска ще влизат от различни входове, ще има и мерки за безопасност. Около 52 хиляди десетокласници ще се явят на двата задължителни изпита. Този по български език ще продължи 90 минути и включва 23 въпроса - с избираем, с кратък свободен отговор, за редактиране на текст, за формулиране на теза и за създаване на текст.

"Текстовете са онези, които те са изучавали в първи гимназиален етап - говорим за резюмета на различни видове текстове от различни стилове, за автобиография и т.н.", обясни Евгения Костадинова.

Въпросите от теста ще са върху български автори от Възраждането до периода след Втората световна война. По математика изпитът също е 90 минути, има 17 задачи с избираем и разширен отговор. Изпитът е важен, казват от министерството, с него завършва етап от обучението.

"Наистина няма основания за отлагането на такъв изпит. Още по-силни са основанията за провеждането му след един такъв период на обучение в електронна среда", посочи Евгения Костадинова.

След 10-и клас има и два изпита по желание - по чужд език на 17 юни и по информационни технологии - между 11 и 15 юни. Оценяването е в точки, които се записват в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап, те не влияят върху дипломата за завършено средно образование.

Очаква се на външно оценяване да се явят и около 60 000 седмокласници. Тук новости няма.

Изпитът по български език включва материала от 5-и, 6-и и 7-и клас, има тест от 25 въпроса и преразказ на неизучавана творба. Материал не отпадна, защото всичко е било преподадено. Иначе тенденцията е да намаляват езиковите паралелки за сметка на професионалните.

"Езици може да се учат и в рамките на професионалното образование", уточни Евгения Костадинова.

Промени след 7-и клас ще има след две години - тогава тестовете няма да са само по български и математика, а ще включват материал от няколко различни предмета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха с още три денонощия ареста на ресторантьора от "Капана"
Удължиха с още три денонощия ареста на ресторантьора от "Капана"
Над 1000 души са се ваксинирали за два дни в пунктовете в столичните паркове
Над 1000 души са се ваксинирали за два дни в пунктовете в столичните паркове