НОВИНИ

ВАП ангажира КЕВР да изясни как са утвърдени повишените цени на тока

вап ангажира кевр изясни утвърдени повишените цени тока
bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 06.07.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

В изпълнение на конституционно установените правомощия на Прокуратурата на Република България да следи за спазване на законността като предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове, на 28 юни Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по публикации в медиите за повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба №5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители.

Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 01.07.2021 г. е в противоречие на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата на интересите на потребителите.

На 1.07.2021 г. с решения на КЕВР цените на електрическата енергия се увеличиха средно с 4,4%, цените на топлинната енергия нараснаха средно с 16,23%, завишена е и цената на природния газ за месеца.

Заради наличието на значим обществен интерес и на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт, Върховната административна прокуратура ангажира председателя на КЕВР да отговори в кратък срок - предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба №5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.

След анализ на получените резултати от ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на последващи действия по реда на надзора за законност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24 области вече са в зелената зона за COVID-19
24 области вече са в зелената зона за COVID-19
Почина дългогодишният редактор в новините на БНТ Росица Пандурска
Почина дългогодишният редактор в новините на БНТ Росица Пандурска