НОВИНИ

Върховете и паденията в кариерата на Симон Байлс (ВИДЕО)

Тя се превърна в най-титулованата американска гимнастичка, след шестте спечелени медала на Игрите в Париж.

Симон Байлс
bnt avatar logo
от БНТ
09:59, 02.08.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Родена в Охайо, първите години от живота на Байлс преминават в различни приемни семейства, но когато е на 3, тя и сестра ѝ Адриа са осиновени от своя дядо Рон Байлс.

Първият досег на малката Симон с гимнастиката идва, когато тя е на 6 години, а нейните треньори бързо виждат потенциала ѝ и я окуражават да продължи със спорта. Десет години по-късно, в Антверпен през 2013-та, звездата на Симон за пръв път изгрява, когато тя печели два златни медала от световното първенство в Белгия.

През 2016-та американката прави своя дебют и на най-голямата сцена - олимпийските игри. В Рио де Жанейро тя е голямата звезда на спортната гимнастика, като печели пет златни медала и един бронзов.

През 2018-та обаче Симон шокиращо разкрива, че е била една от жертвите на бившия лекар на националния отбор на Съединените щати по спортна гимнастика Лари Насар, за когото е установено, че е насилвал сексуално повече от 100 състезателки. Това признанение наред с други семейни проблеми поставят началото на един от най-трудните периоди в живота ѝ.

Въпреки всичко случило се обаче гимнастичката пристига на Олимпийските игри в Токио през 2021-ва като основен фаворит за златните медали. За нещастие, събитията от последните години са оставили траен отпечатък върху нея, който дава отражение и на представянето ѝ. Байлс изненадващо се оттегля от финала в отборната надпревара след изпълнението си на прескок, а мотивът ѝ - "ментални проблеми". Американката разкрива, че e загубила усещането за пространство и контрол над тялото си, докато е във въздуха. С цел да предпази психичното си здраве Симон взема решение да пропусне още и битката за медалите в индивидуалния многобой, както и на три от четирите уреда. Все пак Байлс намира сили да се включи във финала на греда, където стига до бронз, а след надпреварата описва спечеленото отличие като "най-значимото в кариерата си".

След Токио Симон Байлс излиза от светлината на прожекторите и в продължение на две години не взема участие в нито едно състезание. През август 2023-та тя се завърна триумфално на домашната сцена, а през есента грабна четири златни и едно сребърно отличие на световното първенство в Белгия.

Дотук на Олимпийските игри в Париж тя вече се окичи със златни медали в отборното състезание и в женския многобой, а от трибуните бе подкрепяна от редица ярки личности и звезди от Холивуд. Още колко отличия ще прибави към колекцията си, предстои да разберем.

Вижте целия материал във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добро утро, Париж! - 02.08.2024 г. (ВИДЕО)
Добро утро, Париж! - 02.08.2024 г. (ВИДЕО)