НОВИНИ

Вариант 2 се падна за втората задължителна матура

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
06:14, 23.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

Над 47 000 зрелосници днес се явяват на втора задължителна матура. За половината от тях този изпит е по профилиращ предмет. За него днес рано в просветното министерство беше изтеглен Вариант 2 от два възможни. Другата половина от учениците, които учат в професионални гимназии пък полагат изпит по професионална квалификация в теоретичната му част. За тях се падна тема номер 18.

В 7:15 ч. тази сутрин в просветното министерство от два възможни беше изтеглен Вариант 2, по който да работят всички зрелостници от профилираните училища. 18 са предметите за матурите днес, но тъй като езиците се полагат на различни нива, общо изпитите са 27. Вариантът беше изтеглен в присъствието на просветния министър Сашо Пенов, който пожела успех на учениците. Според заместник-министър Мария Гайдарова предишната матура по български език е преминала спокойно.

"Броят на анулирани работи беше 15. Ако се спазват стриктно правилата и се отнасяме отговорно и професионално, ако учениците са ходили реално на училище, те могат спокойно да си вземат изпита", коментира Гайдарова.

Всеки ученик може да избере втората си матура, стига обаче да е учил предмета като профилиращ в 11 и 12 клас. Най-голямата матура днес е тази по английски език, явяват се 12 000 зрелостници. Следват биологията и географията. В 133-то училище на английски се явиха 120 ученици. Матурата започна в 8.30 ч. и продължава четири часа.

Защо всички избират английски?

- През много голяма част от учебния процес се учи английски и през годините е натрупано много знание.

Мислите, че е по-лесно?

- За мен, да.

- Аз съм подготвен по английски и смятам, че ще се представя доста добре... не смятам, че е лесна, но тъй като в повечето училища се предлага подготовка по английски от първи клас, това е предметът, по който повече хора ще се справят добре.

- Училището ми е езиково и английският ми е любимият предмет, смятам, че съм най-добър на това.

Всички квестори са дошли навреме. За да няма преписване има и видеонаблюдение.

"Всички са тук, спокойно е, всичко е както трябва да се случи до момента, надявам се така и да завърши ДЗИ за днешния ден", каза Даниела Борисова, директор на 133-то СУ.

Учениците от професионалните гимназии полагат пък днес Държавен изпит по професионална квалификация в теоретичната му част. За тях беше изтеглена тема 18 от общо 18. Резултатите от тестовете на всички 27 изпита днес следобед ще бъдат публикувани на страницата на просветното министерство. А резултатите и от тези матури ще са готови до 9 юни. За тройка са необходими 30 точки.

Вижте и още във включването на Елиана Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия твърди, че въоръжена група е навлязла в нейна територия при Белгород
Русия твърди, че въоръжена група е навлязла в нейна територия при Белгород
Слънчево със следобедни превалявания и днес
Слънчево със следобедни превалявания и днес