НОВИНИ

Образувано е досъдебно производство за хулиганство след посегатеството срещу сградата на ЕК у нас

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:15, 22.05.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Досъдебно производство за хулиганство е образувано, след като сградата на Европейската комисия у нас беше залята с червена боя вчера. Брюксел остро осъди вандалските прояви. Служебният външен министър заяви, че подобен акт не подпомага нашите интереси в ЕС.

Столичната полиция е установила от записите на камери, че група лица хвърлят яйца и боя по "Дома на Европа". Извършителите все още се установяват. А днес от сутринта фирма за почистване се бори с вандалщината по сградата и тротоарите.

"Яйцата за няколко часа, но с боята се мъчат много. Не знам как при всичките камери и полицаи как са разрешили да се случи това нещо изобщо", коментира Патриция, магазинер.

От Еврокомисията дойде остра реакция.

"В съотвествие с правилата за сигурността в ЕК представителството ни в София ни информира веднага за случилото се. Представители на полицията са пристигнали там и са започнали разследванe. Работим със съответните органи за изясняването на случая", заяви Мириам Гарсия Ферер - говорител на ЕК.

Председателят на Европейския парламент осъди в Туитър посегателството срещу Дома на Европа в София. Нашата подкрепа за Украйна ще става по-силна, а гласът, осъждащ инвазията на Русия - по-мощен, заяви Роберта Мецола.

И от външното ни министерство реагираха остро.

“Ние категорично осъждаме такъв акт. Това въобще не е в стила на съвременна България, на демократична България, на България - член на ЕС. Това наистина е изключително неприятно действие, което със сигурност не подпомага защитата на нашите интереси в ЕС”, заяви Иван Кондов, служебен министър на външните работи.

От партия МИР, организатор на шествието Поход за Мир и неутралитет, се разграничиха от проявата и заявиха, че походът вчера не е стигал до сградата, че това е мирно шествие, което спазва законите. От БСП, които също участваха в похода, днес запазиха мълчание за вандалския акт.

Лидерът на "Възраждане" обаче го нарече похвален.

"С вчерашната си акция ние показахме, че българските граждани вече се еманципират, показахме, че няма как да бъдем контролирани отвън, това нещо влудява марионетките", заяви Костадин Костадинов.

А една снимка на майка с бебе на ръце обиколи социалните медии. Малко след като поддръжниците на "Възраждане" си тръгват, жената отива да чисти грозните следи от вандалщината от табелата на сградата на европейските институции у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици деца играха волейбол в 16 ОУ "Райко Жинзифов" в София
Стотици деца играха волейбол в 16 ОУ "Райко Жинзифов" в София
Спартак Варна обърна Хебър и продължава да вярва в спасението
Спартак Варна обърна Хебър и продължава да вярва в спасението