НОВИНИ

Нова апаратура помага за раздвижване след прекаран инсулт

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:28, 22.05.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната специализираната болница за физикална терапия и рехабилитация е първата в страната, която разполага с роботизирана кинезитерапия.

Пациентите от днес ще могат да се възползват от новата технологията, която помага за лечение при нарушение на двигателните функции. Апаратурата за роботизирана рехабилитация в нов сектор на болницата е предвидена основно за раздвижване на пациенти след тежък инсулт, детска церебрална парализа и множествена склероза. С единият от апаратите кинезитерапевтите могат да работят дори с малки бебета.

"Тази въпросна виртуална реалност създава реалност на пациента, който обучаваме било в ходене, движение на горен крайник или отработване на фините движения. Създава реалност, че ние го караме да движи чаша, да премества предмети в кухня и спалня", каза Д-р Йордан Иванчев - директор на Специализираната болница за физикална терапия и рехабилитация.

"Самият процес ще бъде различен, защото тук задействаме двигателната и умствената активност, тъй като има монитор, на който пациента ще вижда реално какво се случва със самата походка", обясни Даниел Иванов - кенезитерапевт в Специализираната болница за физикална терапия и рехабилитация.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общо управление с хоризонт 18 месеца (ОБЗОР)
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общо управление с хоризонт 18 месеца (ОБЗОР)
Григор Димитров срещу Роберто Карбайес Баена във втория кръг в Женева
Григор Димитров срещу Роберто Карбайес Баена във втория кръг в Женева