НОВИНИ

Шишков: Ако не бяхме издали разрешение за строеж на АМ "Струма", щяхме да се върнем 3-4 години назад

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 22.05.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет пусна интерконектора с Гърция, всяка една от магистралите получи своето развитие, към днешна дата можем да кажем, че на магистрала "Европа" се строят всички лотове, започнало е и строителството на последния участък от магистрала "Струма" - така в "Още от деня" Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, отговори на обвиненията на политици, че служебният кабинет не е свършил нищо досега, както и че си превишава правомощията.

Регионалният министър посочи, че се работи изключително активно по скоростния път от Ботевград към Видин, пуснати са 16,5 км от магистрала "Хемус". Вървят към финализиране разговорите с фирмите, които са строили по "Хемус" да си свършат работата в рамките на аванса, който са взели.

Шишков коментира и проблема с пътен възел "Кресна", като подчерта, че този пътен възел не продопределя трасето по никакъв начин.

"Това, което е важно - всички искаме да имаме максимално бързо решение на магистрала "Струма". Магистрала "Струма" в момента има един действащ ОВОС, който щяхме да загубим, ако не бяхме издали разрешение за строеж. Ако този ОВОС беше изтекъл, щяхме да се върнем 3-4 години назад", поясни регионалният министър.

По думите му новото правителство трябва да вземе решение, като най-доброто е това, което издържа на екологичното законодателство и екологичните норми.

"Точно затова не сме издавали подробни устройствени планове, нито сме издали разрешение за строеж в другия участък", каза Шишков.

Той опроверга и обвиненията за сключени тихомълком договори за милиони:

"Договорите, които са сключени, те са сключени по начина, по който са играни процедурите на търг, т.е. за целия участък. Но веднага след това е сключен анекс към този договор и анексът касае единствено и само тази част, която в момента се строи", заяви Шишков.

Регионалният министър предупреди, че ако се окаже, че проектът няма да е този, за който е договорът, ще започне нова процедура и нов ОВОС, се връщаме на темата за сроковете - 3-4 години назад.

Какво още каза Иван Шишков вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Сф спечели купата на БФ Баскетбол при момичета до 16 г.
Локомотив Сф спечели купата на БФ Баскетбол при момичета до 16 г.
Виктория Томова осъществи обрат срещу Ализе Корне на старта в Страсбург
Виктория Томова осъществи обрат срещу Ализе Корне на старта в Страсбург