НОВИНИ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за общо управление с хоризонт 18 месеца (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:41, 22.05.2023
Чете се за: 09:27 мин.
У нас
Слушай новината

Кандидатите за премиери на двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - Мария Габриел и Николай Денков обявиха, че ще има правителство с втория мандат - за 18 месеца и с ротационен премиер. Вторият мандат ще бъде национален, ще се търси конституционно мнозинство за съдебна реформа.

Трудна ситуация с реална опасност да се отиде на поредни шести избори без ясен резултат, както и бюджета и всичко, което притеснява хората, са основните мотиви двете коалиции ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат да управляват заедно с втория мандат. Двамата премиери в това правителство на ротация говориха по реда по който ще управляват кабинета в следващите 18 месеца.

"Сега, когато е ясно, невъзможно, бих казал, да се реализира първият мандат с подкрепа от 121 депутати, това, което предложихме на ГЕРБ-СДС, е да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, която трябва да се уточни, но е добра основа, да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства, в които се намираме - ние търсим пълна подкрепа от ГЕРБ-СДС, имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип, за нас е важно да получим съгласието на тези кандидати и ако някой от тях се откаже, да се сменят имената, но това да е изключение", заяви Николай Денков.

От ПП-ДБ дадоха оценката си за Мария Габриел, още когато тя беше номинирана за премиер с първия мандат и затова нейната фигура като вицепремер е била безспорна.

"Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно - тя е човекът, който може да помогне за реализиране на важните приоритети в нашата законодателна и управленска програма - интегрирането в Шенген, Еврозоната изисква както много сериозен експертен потенциал, така и много сериозна подкрепа от нашите партньори и аз поне не знам по-добър наш парламентьор, представител в европейските институции в този момент, който би помогнал да се реализира този приоритет", заяви Николай Денков.

Между двете коалиции е договорено промени в първоначалния персонален състав и структурата на МС да се правят само със съгласието и на двете страни. Първият ротационен премиер на това правителство обяви приоритетите му.

"Правителството с втория мандат се ангажира да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС, да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците. Да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за приемането в Шенген и еврозоната. Да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени Изборния кодекс, за да се върне машинното гласуване и да се промени състава на ЦИК, за да се гарантира честността на изборите", допълни Николай Денков.

ПП-ДБ номинира Николай Денков за премиер - ето кои са другите имена в проектокабинета им.

Академик Денков пое ангажимент:

"Ако по някаква причина изпълнението на управленската програма, законодателната програма тръгне накриво, аз ще си подем оставката, за да знаем, че процесът ще трябва да рестартира отново и има конституционна процедура за това", каза Денков.

След седмица на преговори в парламента за първия мандат, Мария Габриел благодари на всички, с които е разговаряла.

"И аз искам най-напред да благодаря на всички - ПП, ДБ, ДПС, БСП, ИТН. Водихме разговори с тях и смятам, че показахме, че с диалог, отговорност и принципи има възможност, трудна, изискаваща усилия, преговори, но и яснота и твърдост в отстояване на позицията България да има редовно правителство, с БСП не се получи, очевидно имаме различия, радвам се че тези различия станаха ясно по време н араговорите. Водейки преговорите се видя, че стабилно правителство между двете първи политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа", каза Мария Габриел - номинирана за премиер от ГЕРБ-СДС.

Двамата премиери на ротационен принцип вече са изработили първия съвместен документ, върху който стъпват - Декларация за национално отговорно управление. Тя трябва да получи подкрепата от парламентарните групи.

Вижте какво съдържа декларацията за управление на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

"Тук искам да благодаря на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ, които пред последните 48 часа с разум, а не с емоция, заедно с мен и академик Денков участвахме, за да получим подкрепа за днешния документ. Неговият текст показва колко много отстъпки направихме всички в името на едно - България да има редовно правителство", заяви Габриел.

СНИМКИ: БГНЕС

Тя представи текста на декларацията.

"Парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепя правителство, което да спазва следните принципи. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да формира мнозинство. Правителството ще изпълнява съгласуваната законодателна и управленска програма. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на България, в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинации на регулаторните органите, избрани от парламента, с оглед най-добър подбор на личности с високи професионални и морални качества. Законодателната и управленската програма ще бъдат приложени.

Съставът на първото правителство с ротационни премиери ще стане ясен седмица след като президента връчи втория мандат.

КАК РЕАГИРАХА ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ НА ИДЕЯТА ЗА КАБИНЕТ С ВТОРИЯ МАНДАТ И ДВАМА ПРЕМИЕРИ НА РОТАЦИОНЕН ПРИНЦИП? - вижте повече в репортажа на Александър Марков.

Мария Габриел върна празна папка с първия мандат на президента Радев

Преди пресконференцията на академик Николай Денков и Мария Габриел лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира идеята за ротационен премиер. Според него това е върхът на глупостта.

"Тези хора са уплашени от растежа на "Възраждане", за да не допуснат нови избори, те са готови да направят, каквото и да било, ще се прегърнат и с дявола. Каквото и да направят, дали ще има министър-председател на ротационен принцип, дали няма да има такъв, при всички положения съдбата на тази колониална система е ясна - тя е обречена, тя се разпада", заяви Костадинов.

Според Костадинов изходът от политическата криза са нови избори. От партията заявиха, че ще дадат пресконференция утре по актуалните политически теми.

ДПС и "БСП за България" запазват мълчание.

"Има такъв народ", които оттеглиха подкрепата си за първия мандат на ГЕРБ-СДС, заявиха, че няма да подкрепят кабинет с втория мандат, и че ще бъдат доста "приятна" опозиция за кабинета на двете формации.

"Това е унизително и за двете политически групички. За ГЕРБ, които са на колене пред ПП, след като Кирил Петков им арестува Бойко Борисов тогава, и за ПП, които допреди няколко часа се кълняха, че с ГЕРБ нищо няма да направят, и те съществуват, за да махнат ГЕРБ, и в крайна сметка се оказа, че властта е нещото, което ги споява много по-добре", заяви Тошко Йорданов.

Владисвлав Панев от "Зеленото движение" обяви, че партията още не е решила дали да подкрепи кабинета и че ще свика Национален съвет в сряда, 24-и май, на който ще се произнесат.

Автори: Десислава Маркова, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона очаква сериозни финансови приходи, ако си върне Лео Меси
Барселона очаква сериозни финансови приходи, ако си върне Лео Меси
Нова апаратура помага за раздвижване след прекаран инсулт
Нова апаратура помага за раздвижване след прекаран инсулт