НОВИНИ

От нашите пратеници в Атина: Гърция върви към нови избори през юни

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 22.05.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Гърция вероятно върви към нови избори. Това стана ясно ден след парламентарния вот там. Десноцентристката Нова Демокрация на премиера Мицотакис удържа внушителна, но все пак недостатъчна победа, за да има мнозинство в парламента.

Ден след изборите в Гърция процедурата за връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство беше задвижена. Президентът Катерина Сакеларопулу връчи първия мандат на лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис, но по-късно той ѝ го върна по телефона.

"Посланието на урните беше много ясно. Считам, че няма предпоставки за съставяне на правителство с настоящия парламент и искам да подчертая, че ако избирателната система, която ще бъде в сила на следващите избори, беше в сила вчера, партия Нова демокрация вече щеше да има силно парламентарно мнозинство с над 170 места. Считам за свое задължение да допринеса за преодоляване на това препятствие на простото пропорционално представяне възможно най-скоро, следователно възнамерявам да върна проучвателния мандат за формиране на коалиция, така че да можем да проведем нови избори веднага щом е възможно - евентуално на 25 юни", заяви Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Така на практика часове след като Гърция гласува, започна новата предизборна кампания. Голямата битка сега е да бъдат мобилизирани избирателите така, че да не се отпуснат преди следващия вот и да отсъстват така, че да не гласуват. Същото се отнася и за партиите и партийните централи, които трябва да поддържат висока кондиция, тъй като има голям риск в парламента да влязат още 2 или 3 по-малки партии.

снимки: БТА

Според новата избирателна система, по която ще се гласува евентуално през юни, първият ще получи 50 депутатски места бонус. Очаква се и сериозен анализ в СИРИЗА заради лошия им резултат. Засега там никой не говори за оставки, още повече, че предстоят нови избори.

Вижте повече във включването на Аделина Радева и Станислав Златев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приемно семейство ще продължава да се грижи за детето Буда от село Иван Вазово
Приемно семейство ще продължава да се грижи за детето Буда от село Иван Вазово
Барселона очаква сериозни финансови приходи, ако си върне Лео Меси
Барселона очаква сериозни финансови приходи, ако си върне Лео Меси