НОВИНИ

Варна влиза в "червената зона" до края на седмицата, искат разкриване на още ковид легла

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 26.08.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Регионални
Слушай новината

РЗИ-Варна иска повече болнични легла за лечение на пациенти с COVID-19. Според директора на здравната инспекция регионът на Варна ще влезе в червената зона до края на седмицата.

Четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 се усеща все по-осезаемо във Варна.

Към момента заболеваемостта е 246 на 100 000 души. Броят на заразените расте с всеки изминал ден, а темпът на ваксинация е слаб. Свободни места в ковид отделенията има, но там натискът вече се усеща.

Засега медиците от Центъра за спешна медицинска помощ във Варна успяват да се отзоват на всички повиквания без да се налага на пациентите да чакат. Пандемията обаче бързо набира скорост и здравните заведения трябва да бъдат подготвени.

В момента в ковид отделенията във Варна се лекуват 160 заразени с коронавируса.

"Увеличават се и по-тежко протича към момента", каза доц. Цонко Паунов, епидемиолог от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Свободните легла във варненските болници са 82. Близо 700 са заразените през последната седмица, а за изминалото денонощие са 122-ма, смъртността също се увеличава.

"И съм пуснала вече искане към Областния щаб да ми гласуват да предложа увеличение на леглата, защото ще има такава необходимост. Леглата в момента са на 240, общо 500 трябва да станат", категорична е д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ-Варна.

В борбата с вируса от днес в болница "Света Марина" се включи робот последно поколение, който дезинфекцира и стерилизира. Уредът е един от четирите у нас, дарени от Еврокомисията.

"Не се отделя никакъв озон при дезинфекцията с този робот и лампите върху него, така че дезинфекцията е безопасна, след като тя бъде привършена в дадено помещение може веднага да се премине към работа, да влизат медицински персонал, пациенти", казва Момчил Кръстев, представител на производителя.

На този фон интересът към ваксинирането остава слаб в региона. Със завършен имунизационен цикъл са близо 160 000 души. А в Бяла Общинският кризисен щаб затвори детската градина в града и една от групите в село Попович до 9 септември. Спрени са и всички масови прояви на открито и закрито.

През почивните дни във Варна отново ще има изнесен имунизационен пункт на входа на Морската градина. Обмисля се през септември да има такива и край големите вериги магазини в града.

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотни сблъсъци ни очакват в групите на Шампионската лига
Страхотни сблъсъци ни очакват в групите на Шампионската лига
Георги Милков за атентатите в Кабул: Атаката цели да удари връзката между талибаните и американците
Георги Милков за атентатите в Кабул: Атаката цели да удари връзката между талибаните и американците