НОВИНИ

Върнаха откраднати ценни стари оръжия на музея в Бяла

bnt avatar logo
от БНТ
22:32, 19.09.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Върнаха откраднати преди 10 години стари ценни оръжия в Историческия музей в Бяла, Русенско. Експонатите се показват за първи път след похищението им и са подредени в специална витрина. Делото срещу тримата обвиняеми за кражбата продължава.

"Откраднатото оръжие" се нарича експозицията, която показва върнатите ценности. Те са били част от въоръжението на руската армия в Освободителната война.

"Тези оръжия са много ценни, защото те имат много високо качество. Те имат отделно и предметна рядкост. Например, "Бердана №1", тя е произведена от фирма "Колт" само в 30 000 екземпляра за руската армия. До наши дни не са останали много", каза Иво Жейнов – директор на Исторически музей - Бяла.

Липсите от музея в Бяла бяха засечени от хигиенистка, която открила разлики в някои от експонатите. Други направо изчезнали. Междувременно на аукцион в Москва се появила ценна пушка от експозицията за 40 000 долара. За кражбата на близо 1500 ценни предмета бяха обвинени бившата директорка на музея, тогавашната уредничка и колекционер от Ямбол.

От 2008 до 2013 г. те изнасяли поетапно и продавали ценностите. За да прикрият престъплението си, подменили във витрините с реплики оръжие и предмети на обща стойност 467 000 лева. Днес сред върнатите експонати е и впечатляваща 168-килограмова картечница.

"В тази малка изложба, посветена на откраднатото оръжие, ще видим и различни части за тази картечница – пълнители, кутии за пълнителите, които отново заемат своето място в експозицията на музея", каза още Иво Жейнов.

Освен оръжията, след кражбата в музея са върнати и ценни снимки, запечатали важни исторически моменти. Следващата седмица се очаква да бъдат възстановени още 360 откраднати документа. А скоро във витрините на музея ще се завърне и запорирано от антикорупционната комисия оръжие.

Репортаж: Ралица Маринова, Пламен Андреев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Декларация в подкрепа на членството ни в Шенген подписват в Ню Йорк
Декларация в подкрепа на членството ни в Шенген подписват в Ню Йорк
Тийнейджърките, които впечатляват с екипа на националния отбор по волейбол
Тийнейджърките, които впечатляват с екипа на националния отбор по волейбол