НОВИНИ

Денков пред земеделците: Няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна в близкия период

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:43, 19.09.2023 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В късния следобед земеделците се преместиха пред Министерския съвет, където бяха поканени на среща. След 3-часови разговори дойде и новината, че се налага временна забрана за внос на слънчоглед от Украйна. Премиерът Николай Денков определи дискусията като оживена и на моменти напрегната.

След цял ден протест и няколкочасови разговори със земеделците премиерът Николай Денков увери, че ще разговаря със своя украински колега за вноса на слънчоглед.

"В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна", заяви Николай Денков - министър-председател.

"Вносът на слънчоглед ще бъде разрешен, когато има ясни количества, които са договорени между земеделците и преработвателната промишленост, така че да е ясно точно колко трябва да бъде внесено в страната като слънчоглед, за да може да не спре производството на олио. Бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени", каза Асен Василев - министър на финансите.

"Премиерът академик Денков пое отговорност, че слънчоглед докато не се регламентират тези механизми няма да влиза в България. Това е много важно за нас", каза Илия Проданов - инициативен комитет на протестиращите.

"По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна затова може ли да се включат и други продукти, както са посочени в точка първа от исканията на протестиращите. Ние ще направим всичко възможно те да бъдат включени, ако не - тогава на двустранна основа с Украйна ще преговаряме за тях", каза още Денков.

За качеството на селскостопанските продукти премиерът увери:

"Досега от Украйна не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на внасяните продукти. Те се проверяват така, както се внасят продуктите от трети страни", посочи премиерът.

След като 150 милиона бяха отпуснати преди седмици за земеделците, до 30 септември ще бъдат изплатени и останалите компенсации за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

"63 милиона са подготвени да бъдат отпуснати с постановление на МС утре, тъй като отпадна забраната за внос на зърно от Украйна, което позволява да се гарантират съответните постъпления в бюджета", каза още Асен Василев.

"Ако протестът продължи след всички ангажименти, които пое правителството мисля, че могат да се правят други изводи", посочи Кирил Вътев - министър на земеделието и храните.

"Все още нямаме потвърждение какъв ще бъде бюджета по регулярната помощ "де минимис". В рамките на утрешния ден министър Василев обеща да даде размер на бюджета", каза Симеон Караколев - председател на националната овцевъдна и козевъдна организация.

След дълги спорове помежду си земеделците и тази вечер не се разбраха дали да продължат с протестите.

"Разговорите все още продължават, страстите са бурни, решенията не са перфектни, така че ние имаме цяла вечер диалог, за да видим тракторите сутринта какво правят. - И утре ще има ли трактори или не? - Ами сутринта ще видите", каза Илия Проданов - инициативен комитет на протестиращите.

Недоволните земеделци не взеха окончателно решение дали протестът утре ще продължи или не

Управляващите са поели и ангажимент всяка седмица Агенция "Митници" да публикува обемите внос и износ на четирите зърнени култури и средната декларирана цена.

Вижте повече и в прякото включване на Зоя Велинова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцеслав Стефанов пред БНТ: Иван Колев и Ангел Славков не са искали нищо специално, за да дойдат в Славия
Венцеслав Стефанов пред БНТ: Иван Колев и Ангел Славков не са искали нищо специално, за да дойдат в Славия
Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?
Рутина или "аматьорска работа": По правилата ли е обезвреден дронът край Тюленово?