НОВИНИ

ВАС не даде ход на делото за видеонаблюдение при обработването на бюлетините

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:49, 02.04.2021
Чете се за: 01:32 мин.
Политика
Слушай новината

Върховният административен съд не даде ход на делото по обжалваното от ЦИК решение, което разреши видеонаблюдението по време на обработването на бюлетините. Повод за отлагането са кратките срокове за насрочване на делото.

Един от участниците в изборния процес и прокуратурата настояха пред Върховния административен съд за тези избори да уважи решението на първата инстанция - Административния съд в София, а именно да остане видеонаблюдението.

Според ЦИК и Комисията за защита на личните данни - това решение поставя българските граждани без право на защита на личните данни. Защитникът на видеонаблюдението смята, че заснемането ще става след приключване на изборния ден и правата на гражданите не са застрашени.

Председателят на Комисията за защита на личните данни е убеден, че проблемът е в законодателя, който не е разписал ясни правила в Изборния кодекс.

"Считате ли, че всеки един кандидат в листата ще може да си посочи застъпник, застъпникът ще снима и ще видеоизлъчва в социалните медии какво е заснел, включително може ли да бъде спрян този застъпник да снима себе си, да снима всички околни, които присъстват в стаята и да ги излъчва, включително и със звук", каза Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж нападна горски служител с нож в санданско село
Мъж нападна горски служител с нож в санданско село
Спартак (Плевен) победи Черно море в най-резултатния мач в НБЛ за сезона (ВИДЕО)
Спартак (Плевен) победи Черно море в най-резултатния мач в НБЛ за сезона (ВИДЕО)