НОВИНИ

ВАС отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броене на всички разписки

вас отхвърли жалбите решението цик броене всички разписки
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 16.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд отхвърли жалбата на КП "Изправи се БГ! Ние идваме!" и от КП "Демократична България – Обединение" срещу решение №929-ПВР/НС от 12.11.2021г. и срещу решение №930-ПВР/НС от 12.11.2021г. на ЦИК, свързано с броенето на контролните разписки от машините за гласуване.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна.

Основното изменение в Методическите указания е направено с решение №882-ПВР/НС от 9.11.2021 г. на ЦИК, което е влязло в сила. С това решение е предвидено преброяване на контролните разписки да се извършва от 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК.

С процесното решение това е изменено, като вместо това е предвидено преброяване на контролните разписки да извършват 100% от секционните избирателни комисии. Изменението в тази насока обаче не е в противоречие с решение №11162 от 04.11.2021г. по административно дело № 10928/2021 г. на ВАС.

Така е, защото в последното решение вида и обема на преброяването на контролните разписки изрично е обсъдено в мотивите на съдебното решение.

Изрично е посочено "Съгласно чл.57 ИК Централната избирателна комисия има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед тези правомощия и законовата делегация по чл.57, ал.1, т.29 ИК, във връзка с чл.271, ал.2 ИК, комисията може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки. Определянето на вида и обема на контрола-частичен или пълен, е изцяло в компетентност на Централната избирателна комисия. Както е посочено по-горе, този контрол не влиза в противоречие с определения от кодекса начин за отчитане на резултата от машинното гласуване по чл.271, ал.1 ИК и не може да го промени".

Затова оспореното решение не само не е в противоречие с решението на ВАС, а напротив - доводите срещу обема на преброяването на разписките са счетени и неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за преброяване на контролните разписки от всички СИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК изчаква данни, за да обяви окончателните резултати от вота за президент
ЦИК изчаква данни, за да обяви окончателните резултати от вота за президент
Бисмарк Чалрс вдъхнови ЦСКА за разгром над Литекс в контрола
Бисмарк Чалрс вдъхнови ЦСКА за разгром над Литекс в контрола