НОВИНИ

Вътрешният министър: Има забавяне на експертизите за наркотици в кръвта

Айше Сали
от Айше Сали , Източник: експертизи
15:09, 14.09.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
вътрешният министър забавяне експертизите наркотици кръвта
Слушай новината

"Проблем с експертизите за установяване на наличие на алкохол в кръвта няма. Има изключително забавяне на експертизите за наличие на наркотици. Забавянето е с около месец", заяви вътрешният министър Калин Стоянов по време на блицконтрола в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Убийствата на пътя след употреба на алкохол или наркотици - престъпление при евентуален умисъл или по непредпазливост?

Калин Стоянов обясни пред депутатите, че миналата година е следвало да започне закупуването на апарати, които да установят наличие на наркотици в кръвта. Те са необходими и заради проблем с предподготовката за изследване на пробата, която трае 6 часа.

Към настоящия момент се правят опити да бъдат закупени три нови апарата. Предвидено е и изграждането на 4 лаборатории в различни краища на страната.

"Ние сме на мнение, че ако се закупят и се предоставят, ще бъде отпушен този процес за изследване", каза вътрешният министър.

След развоя по делото "Семерджиев": Има ли пробойни в изготвянето на съдебни експертизи у нас?

Предстои и назначаването на още специалисти, които да изследват тези проби, тъй като към този момент те са крайно недостатъчно.

По отношение на борбата с нелегалният трафик Калин Стоянов каза, че само за последните 24 часа са предотвратени 1300 опита за преминаване на границата, 100 души са задържани във вътрешността на страната.

Откриха 80 мигранти в камион край София

Предстои закупването на високопроходима техника и специална техника, която ще служи за предотвратяване на нелегалния трафик.

Вътрешният министър обяви, че МВР е готово да осигури спокойни и честни избори. "Готови сме с оперативното обезпечаване на процеса, който предстои", каза Калин Стоянов.

Според статистиката на последните избори най-много досъдебни производства са образувани в Бургас, Варна, Хасково и Монтана.

Калин Стоянов призова народните представители да предоставят на МВР информация за купуване на гласове, ако разполагат с такава. Той ги увери, че всички сигнали ще бъдат обработени.

Радев: От 1 септември у нас трябваше да работи ранното предупреждение за природни бедствия

По отношение на системата за ранно известяване, вътрешният министър заяви, че тя все още е в етап на проект и каза, че не знае дали е тествана. Калин Стоянов не се ангажира с конкретен срок за въвеждането ѝ, но се очаква това да стане през следващата година.

Нидерландия може да преосмисли позицията си за влизането на България в Шенген

"Независимо дали има или няма отказ за приемането ни в Шенген, ние ще продължаваме да си вършим работата. Водим активен диалог с Австрия и Нидерландия. Изпълнили сме критериите за членство.

Когато става дума за Австрия, там това е политически въпрос. Аз лично не виждам пречка България и Румъния да бъдат приети в Шенген до края на тази година", каза Калин Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив привлече френски защитник
Локомотив Пловдив привлече френски защитник
Юлия Стаматова отпадна във втория кръг на турнира във Варна
Юлия Стаматова отпадна във втория кръг на турнира във Варна