НОВИНИ

Във Великобритания приключва траурът след смъртта на Елизабет Втора

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:51, 27.09.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

В 10.00 часа българско време знамената на всички кралски резиденции във Великобритания отново ще бъдат издигнати до горе. Така ще бъде сложен край на 7-дневния траур, който крал Чарлз Трети обяви след смъртта на Елизабет Втора.

В Лондон беше показан и новият кралски шифър или т.нар. монограм. Обикновено той представлява инициалите на името и титлата на монарха, често пъти увенчани с корона. Монограмът на новия британски монарх включва първата буква от името на Чарлз и R, от латинската дума Рекс, което означава Крал. Шифърът влиза в употреба от днес, но замяната му с този на Нейно Величество Елизабет Втора ще става постепенно, уточниха от Бъкингамския дворец.

А британските пощи показах 4 нови марки, с които ще бъде почетена паметта на Елизабет - най-дълго управлявалия британски монарх. Върху марките са изобразени нейни портрети през годините ѝ на трона. Върху всяка от тях са изписани годините 1926 - раждането на Елизабет, и 2022 - смъртта ѝ. Предстои марките да бъдат одобрени от Чарлз. Влизат в продажба през ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Ще се повишат ли лихвите по кредитите?
"Питай експерта": Ще се повишат ли лихвите по кредитите?
1127 са новите случаи на коронавирус
1127 са новите случаи на коронавирус