НОВИНИ

700 медици получиха признанието "Лекарите, на които вярваме"

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:29, 26.09.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

700 от най-авторитетните и уважавани медици в България получиха признанието "Лекарите, на които вярваме". На специална церемония за 12-а година вестник "24 часа" отличи светилата в българската медицина. Сред тях специално бяха наградени лекари-герои. Тези, които в извънработно време продължаваха да работят, като помагаха на хората в наводнените села в Карловско. Както и тези, които се оказаха спасители в катастрофата със сръбския автобус на магистрала "Тракия".

Залата не може да побере всички заслужили огромно "Благодаря". Тук намираме лекарката, която заедно със свои колеги излиза от стерилната среда. И тръгва към наводнените села в Карловско.

"Според графиците ни направихме така, че когато един се връща, да има друг, който да може да отиде на мястото. Да дадем някакво спокойствие на хората, ако имат нужда от нещо, ако нещо се случи с тях - да знаят, че имат на кого да разчитат, защото в такива моменти и това е някакъв вид лекарство", каза д-р Цветомира Неделчева, анестезиолог в УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков".

В нощта на катастрофата на АМ "Тракия" със сръбски автобус, пълен с деца, един от лекарите по случайност е близо до обърнатия автобус. И заедно със свой колега - оказва най-важната - първа спешна помощ. Днес не беше в залата, за да получи своята награда. А и казва, че наградата не е само негова.

"Връщайки се към онази вечер, лично аз никога няма да забравя безкористността, емпатията и човечността, с която случайно преминаващите граждани по магистралата се включиха в оказаната помощ без да се шокират от кървавите гледки", каза д-р Антон Елкин, съдов хирург в болница "Тракия" - Стара Загора.

Тогава друг екип получава спешно обаждане. За две тежко ранени деца.

"Очаквахме, че те ще бъдат докарани при нас, но не знаехме кога. Езиковата бариера беше съвсем дискретна. Детето на сръбски - ние на български. Неговите реплики се въртяха основно около това кога ще види мама и тати, когато ще може да се прибере вкъщи и щастието, че вече се прибира вкъщи", каза д-р Явор Пукалски, ортопед-травматолог в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Церемонията награди още 700 като него. За това, че помагат всеки ден далеч от камери. И че са избрали да спасяват животи - не някъде по света, а в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Скопие и Велико Търново посетиха заедно Европарламента в Брюксел
Ученици от Скопие и Велико Търново посетиха заедно Европарламента в Брюксел
Левски обяви, че приходите от кампанията "Левски е вечен" са достигнали почти 7 милиона лева
Левски обяви, че приходите от кампанията "Левски е вечен" са достигнали почти 7 милиона лева