НОВИНИ

Недоволство срещу мобилизацията: Кремъл призна, че някои повиквателни са изпратени по погрешка

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:38, 26.09.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

Недоволство срещу повиквателните в Русия. Мъж откри стрелба в наборен център в Иркутска област, а друг се самозапали на автобусна спирка в Рязан. Кремъл обяви, че няма решение за затваряне на границите. Говорителят Дмитрий Песков призна, че някои повиквателни са изпратени по погрешка и обеща те да бъдат поправени. Финландските гранични служби са регистрирали най-натоварения уикенд за годината с общо 17 хиляди влизания от Русия. За увеличено преминаване на руски граждани съобщават Грузия и Турция, докато протестите в самата Русия срещу мобилизацията продължават.

Въоръжен нападател беше задържан след като откри огън във военен комисариат в сибирския град Уст-Илимск, Иркутска област. Нападателят е 25-годишен местен жител, мишена е бил ръководителят на комисариата. Пострадалият е в реанимация в тежко състояние. При отделен инцидент мъж се е опитал да се самозапали на автобусна спирка в град Рязан, на 185 километра югоизточно от Москва. Пострадалият крещял, че не иска да се бие в Украйна, впоследствие е бил откаран с линейка.

Недоволството срещу частичната мобилизация се изля и по улиците на Дагестан и Якутия, откъдето привиканите са непропорционално много спрямо населението. Оттам има и най-много жертви в Украйна, пресмята Франс прес. Над 100 са арестуваните при протестите в Махачкала, столицата на Дагестан - мултиетнически субект на Руската федерация с преобладаващо мюсюлманско население на Русия. Кремъл призна за грешки при изпращането на повиквателни.

"Случаите на несъответствие с критериите за мобилизация се отстраняват. Надяваме се, това да става с ускорени темпове и всички грешки да бъдат поправени", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Руски мъже в боеспособна възраст масово бягат в Грузия, за да избегнат мобилизация. На един от граничните пунктове времето за влизане в бившата съветска република е достигнало 48 часа. На опашката са се наредили повече от 3000 коли, съобщават руски държавни медии.

"С две думи, беше много тежко. Отне три дни, но пресякохме границата и вече сме тук. Има огромен брой коли, не мога да ги преброя", казва Антон, 31 г.

В Тбилиси от началото на войната срещу Украйна през февруари още преди мобилизацията вече са пристигнали около 40 000 руски граждани.

Снимки: БГНЕС

"Никой не иска да отива към гибел. Най-добрите избират да протестират като напускат страната. Оставят всичко, целия си живот за да живеят в мир", казва Денис, 36 г.

За големи опашки напускащи Русия се съобщава и по границите с Казахстан, Финландия и Монголия. Засега руските гранични служби пропускат хората. Разпродадени са самолетните билети от Москва към страните с директни полети от Русия, а малкото налични места са с астрономически цени, съобщава Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олаф Шолц и германският вътрешен министър са заразени с коронавирус
Олаф Шолц и германският вътрешен министър са заразени с коронавирус
Ген. Съби Събев: Мобилизацията няма да обърне хода на войната в полза на Русия
Ген. Съби Събев: Мобилизацията няма да обърне хода на войната в полза на Русия