НОВИНИ

Във времена на "корона" страх: 8 българки убити от партньорите си

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 27.05.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Организациите, които управляват горещите линии за пострадали от насилие, съобщават за сериозен ръст на сигналите.

Случаите, за които се търси помощ в момента са много по-тежки отпреди. Само за един месец обажданията за домашно насилие на Горещата линия за деца 116 111 са скочили с 370.

От началото на извънредното положение досега осем жени у нас са загубили живота си, станали обект на агресия от страна на своя партньор.

"Помогни й да отвори нова страница" е началото на кампания в помощ на жените и децата, жертви на домашно насилие.

Българският фонд за жените съвместно с Фондация "Помощ за благотворителността" и Български дарителски форум стартират спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на COVID-19.

"Този спешен фонд ще подпомогне жертвите и техните деца чрез помощ за организациите, които работят на първа линия и предоставят юридически, психологически, социални услуги. Тези организации поддържат и управляват кризисните и консултативните центрове в цялата страна. Тези организации са част от Алианса за защита от насилие, основано на пола, отдавна помагат на жертвите", коментира пред БНР Теодора Петрова от Българския фонд за жените.

По думите й организациите съобщават, че голяма част от пострадалите, които се обръщат за помощ към тях, са изправени пред крайна мизерия и невъзможност да купят за себе си и децата си най-необходимите храни, лекарства и предпазни средства. Те се нуждаят от спешна хуманитарна помощ за оцеляване през първите месеци от кризата и след края на извънредното положение.

"Организациите съобщават, че бумът на потърсилите помощ се очаква тепърва. Освен че жените търсят повече помощ, случаите са много по-сериозни", допълни Петрова.

В България има 13 кризисни центъра, като този брой е крайно недостатъчен. В София кризисният център е един и в него има едва осем места.

"Много възрастни хора се обаждат, че са станали жертва на своите деца. Такива хора много рядко се обаждат, защото срамът е още по-голям", посочи експертът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален съвет ще координира политиката в сектор "Храни"
Национален съвет ще координира политиката в сектор "Храни"
Защо свинският грип премина по света по-леко от COVID-19?
Защо свинският грип премина по света по-леко от COVID-19?