Възлагат независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт

от БНТ
14:08, 23.07.2020
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
възлагат независима техническа експертиза възстановяване княжевския лифт

Столична община ще възложи независима техническа експертиза за възстановяване на Княжевския лифт, написа в профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова.

Общинските съветници са подкрепили предложението и за обследване на възможностите за възстановяване на лифта в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти на стълбовете.

Ето какво още написа Йорданка Фандъкова:

"В началото на тази година „Витоша ски“ внесоха мотивирано предложение за специализиран Подробен план за възстановяване на Княжевския лифт. В предложението им част от стълбовете не съвпадат със съществуващите, но проблемно е разминаването на един от стълбовете, който е на територията на природния парк. „Витоша ски“ официално отказаха да предложат преместването му. А това е нужно, защото съгласно действащата нормативна уредба и правните анализи възстановяването, без смяна на предназначението на земята, е възможно само в съществуващите строителни граници.

Аз лично не мога да приема, че в 21 век няма техническо решение, както впрочем, не приеха и инженери от компанията на една от експертните срещи. Затова се нуждаем от независимо техническо обследване.

За съжаление, на този етап, не можем да разчитаме на добронамереността на собственика на лифта „Витоша ски“ да го възстанови. Очевидно тяхната цел е промяна на Плана за управление на парка така, че да могат да възстановяват, разширяват и изграждат лифтови съоръжения. Моята цел е да възстановим във възможно най-кратки срокове Княжевския, а и след това и Драгалевския лифт.

Убедена съм, че това може да се случи без да превръщаме планината и достъпът на софиянци до нея в заложници на корпоративни интереси и процедурни хватки.

В последните 2 години водим съдебни дела с „Витоша ски“ за заповедите за възстановяване на Горна и Долна лифтови станции на Княжевския лифт, които издадохме. В момента една от заповедите е отменена окончателно, другата е потвърдена в наша полза, но отново се обжалва.

Съобразявайки се и с мотивите в съдебните решения, ще издадем нова заповед за възстановяване на Княжевския лифт в цялост, което включва двете станции и съоръженията между тях. За това се нуждаем от техническа експертиза, която да ни даде техническото решение, което да предпишем. То няма да ни даде 100% гаранция за успех, но ще направи действията ни много по-сигурни и убедителни."

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отложиха спирката от Диамантената лига в Гейтсхед
Отложиха спирката от Диамантената лига в Гейтсхед
Сираков: Левски е управляван безотговорно
Сираков: Левски е управляван безотговорно