НОВИНИ

Възнагражденията в общините и кметствата обсъдиха представители на местната и изпълнителна власт

възнагражденията общините кметствата обсъдиха представители местната изпълнителна власт
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:47, 11.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Възнагражденията на общинските служители и кметските наместници обсъдиха представители на местната и изпълнителната власт, взели участие в провеждащата се в София „Встъпителна конференция за кметовете и председатели на общински съвети за мандат 2023 – 2027 г.“, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Темата повдигна кметът на Монтана Златко Живков, който подчерта, че общинските служители в страната са общо 27 хил. души, а 1892 са кметските наместници.

„След като е избрана тази система, сега да видим как ще осигурим възнагражденията на тези хора. Ние им плащаме в този мандат с резервите, които имаме, но от Нова година има един недостиг, който е необходимо да бъде покрит“, посочи той.

Живков даде пример с наместници в неговата Северозападна област, които, по думите му, ще останат с възнаграждения в размер на половината от новия размер на минималната заплата.

В дискусията се включи премиерът Николай Денков.

„Опитваме се във времето, което имаме, да придвижим няколко неща едновременно. Това създава напрежение. Един от ясните дефицити, който ние сме идентифицирали е, че за разлика от другите европейски страни, в България през последните десет години значително се увеличаваха неравенствата. С всеки един бюджет, който министър Асен Василев подготвя, се стараем да увеличим доходите и да намалим неравенството“, каза Денков.

Няма как да оставим хора под минималната заплата, каза още премиерът. Той подчерта, че има и други сектори, в които възнагражденията се недостатъчни. Денков увери, че в началото на следващата година ще бъде направен преглед на всички сектори, в които има изоставане по отношение на възнагражденията.

По време на дискусията заместник-министърът на финансите Георги Клисурски заяви, че една от основите на политиката на правителството е доходите да растат както в частния, така и в държавния сектор. Той увери, че в настоящия проект на държавен бюджет за 2024 г. е заложен общ ресурс за увеличаване на доходите в държавата.

„Общините, общинските администрации с вашите служители, са почти единствените, изведени със сума на отделен ред. Тя беше 28 млн. лева първоначално, след това я повишихме с още четири и стана 32 млн. лева“, каза още той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шумен се върна към победите в НБЛ
Шумен се върна към победите в НБЛ
Италианският треньор Даниеле Сантарели отправи послание към участниците във волейболния турнир "Звезди на бъдещето"
Италианският треньор Даниеле Сантарели отправи послание към участниците във волейболния турнир "Звезди на бъдещето"