НОВИНИ

Общинските съветници в Благоевград обмислят увеличение на заплатите си

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
12:21, 09.12.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Общинските съветници в Благоевград обмислят увеличение на заплатите си от 1300 на 2100 лева на месец. Ако предложението бъде одобрено, ще затрудни още повече и без това сложното финансово положение на общината. Заради това кметът на града призова съветниците да проявят разбиране и да не увеличават заплатите си.

Още на първото заседание, избраните за общински съветници на Благоевград поискаха да повишат заплатите си. Новината се разнесе бързо сред жителите на града. И те пресметнаха, че така доходите на общинските съветници ще се увеличат с близо 40 на сто, а останалите граждани ще получават толкова, колкото досега.

- Не трябва, според мен, нека има за всички, за какво сега, те ще си се оправят и за нас пак няма - не е хубаво така.

- Много неприятен ход за всички останали граждани.

Някои жители на общината все пак са на мнение, че по-големите възнаграждения в местния парламент ще гарантират съвестна работа за развитието на града и ще намалят корупцията:

- Би трябвало да се вдигне, за да се загрижат за нас много повече.

- Искам да работят за обикновените хора - облагородяване на града, това е просто, за живеене и най-вече за връщане на машиностроенето, тука сме изключително зле.

Заплатите на общинските съветници в областния град обаче и сега са най-високите в района: в Сандански, Петрич, Банско и Разлог съветниците не взимат повече от 800 лева месечно.

"Би трябвало възнаграждението да бъде обвързано с тяхната заетост, но това не трябва да бъде в конфликт с масовото обществено мнение. Не трябва да дразни хората, защото все пак те са получили вот, за да бъдат там", обясни доц. Елена Ставрова - ръководител на катедра "Финанси" към ЮЗУ "Неофит Рилски".

Ако предложението за повишение на заплатите бъде одобрено, това ще означава, че от общинския бюджет на Благоевград ще трябва да се заделят 1 300 000 лева, а общината е затънала в дългове.

"Трябва да опитаме да затегнем коланите, като поне за следващата календарна година се въздържаме от допълнителни разходи, които биха били тежест за общината", заяви Методи Байкушев - кмет на Благоевград.

"Всички живеем в тази страна, виждаме, че всичко поскъпва в крайна сметка - ток, вода, всякакви услуги, хранителните стоки, и в тази насока бяха мотивите, че трябва и възнагражденията", каза Антоанета Богданова - председател на временната комисия за подготовка на проект за правилник на Общинския съвет.

Комисията, направила предложението за увеличение на възнагражденията, ще оттегли искането, а дали всички съветници ще се съгласят да останат на старите заплати, ще стане ясно на сесията в понеделник.

Репортаж: Владислава Миланова, Методи Стоилков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хосе Кордоба се завърна в групата на Левски, Жереми Петрис и Асен Митков няма да играят срещу Ботев Враца
Хосе Кордоба се завърна в групата на Левски, Жереми Петрис и Асен Митков няма да играят срещу Ботев Враца
Локомотив София и Арда дават старт на 20-ия кръг на Първа Лига
Локомотив София и Арда дават старт на 20-ия кръг на Първа Лига