НОВИНИ

Вече с предупреждение и по график: От утре започва тестването на системата BG-ALERT

Първата област, в която ще бъдат получени съобщения, е Габрово

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:21, 06.11.2023
6819
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

След като изплаши много хора с внезапни съобщения без предупреждение, от утре системата за ранно известяване за бедствия и аварии BG-ALERT започва планирано тестване.

Преди няколко дни натиснат грешен бутон от преуморен служител задейства системата и хиляди съобщения за тревога бяха разпратени до потребителите на един от мобилните оператори. Служителят вече е наказан, а тестовете на системата ще продължат през целия месец.

Този път с предупреждение, първи съобщението ще получат жителите на област Габрово. Още утре между 12.00 и 12.30 ч. абонатите и на трите мобилни оператора ще получат тестовото известие.

"Съобщението, което ще получат, е с определен надпис, който казва дали е BG-ALERT, в зависимост каква операционна система имате, или "Съобщение от президента", "Сигнал от президента", каквато поддържат по-старите устройства".

Независимо от това дали телефоните на хората са с включен или изключен звук, съобщение с текст и на български, и на английски език ще бъде получено. Устройствата трябва да поддържат технологията Cell Broadcast.

"Звукът, който ще чуят е специфичен, той е по стандарт, така че да може да привлече вниманието на всеки един от гражданите, който получи такова съобщение предвид важността на тези съобщения".

Така ще бъде и при всеки тест в рамките на целия месец. Докато стигнем до теста на национално ниво - на 29 ноември. А за да не се повтори инфарктната ситуация от преди няколко дни, вече има решение.

"На базата на начертаните полигони, ние ще изпращаме такива съобщения, които няма да има възможност да се изпращат от тестови бутон", обясни Николай Симеонов, собственик на фирмата-изпълнител на проекта.

Идеята на системата е хората, които се намират на потенциално опасно място, да бъдат уведомени своевременно. Решението кога да се използва е на министри, областни управители, кметове и кметски наместници. Очаква се системата да заработи от началото на следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Луис Енрике: Мачът с Милан ще е различен
Луис Енрике: Мачът с Милан ще е различен
Израелската сухопътна операция раздели Газа на две части
Израелската сухопътна операция раздели Газа на две части