НОВИНИ

Защо има най-много дефектирали машини за вота в София и Варна?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:25, 06.11.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Две трети от гласовете на втория вот са били подадени с машина, сочат данни на Института за развитие на публичната среда. В същото време 31 са машините, които са отказали през вчерашния ден на балотажа - повече от половината от тях са в София и Варна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се усъмни в манипулации с машините именно там.

61 са дефектиралите машини на вота вчера от общо 5900 машини в цялата страна, сочат данните на ЦИК.

От 1579 машини в София, проблем е имало с работата на 17 устройства или 1.09%. Във Варна от 397 машини са дефектирали 15 или 3.76%.

Когато веднъж стигне до секцията, предназначената за там машина за гласуване няма как да бъде сменена с друга. Ако техниците на "Сиела" не могат да я оправят, машинното гласуване се преустановява и се минава само на хартия. Такъв е случаят в 61 секции на балотажа вчера.

"Машините, които са показали дефекти, се изваждат от употреба. В други страни, например - Белгия, където има 26 000 машини, аналогични с нашите, там така е организиран целият процес, че няма нито един човек, на когото му се налага да гласува с хартиена бюлетина", казва Румяна Дечева, наблюдател и експерт по изборно законодателство.

Именно в подмяна на машините се усъмни вчера и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Гледам че и машините се чупят главно в София и Варна, ако забелязвате, защото това е една от схемите - ако се счупи машината, ако има дубликат някъде, да превъртят през тях квитанциите", каза Борисов след като гласува вчера в Банкя.

Според Румяна Дечева, наблюдател и експерт по изборно законодателство, обаче няма никаква причина това да се случи, тъй като всяка машина излиза със собствен номер.

"Фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, посочи, че такива дубликати не съществуват. Ако някой ми покаже такава машина, готов съм аз лично да дам голяма награда за това нещо. Няма как да се получи", убеден е и проф. Иван Тодоров, акционер в "Сиела".

И все пак - повече от половината дефектирали машини са именно в София и Варна. Според експертите, обаче, това е защото в тези две общини има най-много секции с машини. Тодоров напомни и че поръчаните от ЦИК ролки с хартия за машините не отговарят на изискванията на производителя на устройствата.

"Вместо 12, хайде до 17.3 мм, в машините се сложиха ролки с диаметър 25 мм, което, разбира се, поврежда машините и все повече ще ги поврежда, ако така се продължи", казва проф. Иван Тодоров, акционер в "Сиела".

"Създаде се недоверие не само в самото машинно гласуване и машините, но се създаде недоверие и в самия изборен процес. Плодовете ги пожънахме на тези избори с обидно ниската, безобразно ниската избирателна активност", смята Румяна Дечева, наблюдател и експерт по изборно законодателство.

Предстои ЦИК да направи анализ на проведените в два тура местни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нестор Ел Маестро: Бяхме много солидни и компактни срещу Хебър
Нестор Ел Маестро: Бяхме много солидни и компактни срещу Хебър
Таекуондист и бивш районен кмет е новият градоначалник на Пловдив
Таекуондист и бивш районен кмет е новият градоначалник на Пловдив