НОВИНИ

Изненадващият обрат на изборите дойде от Варна - след 10 години градът е с нов кмет

Благомир Коцев спечели със значителна преднина пред Иван Портних

bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 06.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Изненадващ за мнозина обрат в надпреварата за кметския стол на Варна. Със значителна преднина балотажа спечели Благомир Коцев от коалиция "Продължаваме Промяната" - "Демократична България”. На втория тур той получи доверието на 53.06% от гласувалите избиратели. Досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ беше подкрепен от 41.5 на сто от гласоподавателите.

Макар и при по-ниска активност на балотажа, Благомир Коцев спечели близо два пъти повече гласове в сравнение с първия тур. Опонентът му Иван Портних успя да привлече едва една пета повече избиратели от миналата неделя.

Според данните на "Галъп интернешънъл", част от подкрепата за Коцев се дължи на привърженици на "Възраждане" - близо половината от техните гласове отидоха за новоизбрания кмет. Благомир Коцев заяви, че ще управлява града открито, с ясна програма.

"Първо ще отворя прозорците на общината, ще проветря и ще направя първия приемен ден на кмета, какъвто не е имало от години", каза Коцев.

Според досегашния кмет Иван Портних причините за загубата му са корпоративен вот и умишлено забавени ремонти.

"Варна доказа, че местната власт може да бъде напазарувана, буквално. На практика виждаме как бизнесът си купи кмет. Скандално ниска избирателна активност".

Новоизбраният кмет пък заяви, че ще има финансова ревизия в община Варна.

"Мисля, че това е нещо, което хората очакват и ние ще го направим, за да може да видим къде са отивали парите на Варна и да видят къде ще отиват оттук нататък".

Коцев допълни, че ще поощри всички служители в общината, които са професионалисти и са готови да работят. По време на мандата си той ще търси подкрепа от шарен общински съвет, в който влизат представители на 12 партии и коалиции.

Петте районни кметства във Варна ще бъдат управлявани от двама кметове на ГЕРБ, двама на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" и един от Коалиция "Алтернативата на гражданите".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Софийската синагога почетоха паметта на жертвите на Хамас и се помолиха за заложниците
В Софийската синагога почетоха паметта на жертвите на Хамас и се помолиха за заложниците
Нестор Ел Маестро: Бяхме много солидни и компактни срещу Хебър
Нестор Ел Маестро: Бяхме много солидни и компактни срещу Хебър