НОВИНИ

Великобритания празнува платинения юбилей на кралица Елизабет Втора

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:08, 02.06.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

С много пищност и зрелищни церемонии Великобритания празнува платинения юбилей на кралица Елизабет Втора.

Днес започнаха четиридневните тържества, с които се отбелязват 70 години от управлението на кралица Елизабет Втора. На обяд стартира военния парад, който тръгва от Бъкингамския дворец като общо събитията са около 200 000. В цялото кралство са планирани много концерти, изложби и улични празненства.

Репетициите за парада продължиха със седмици. Това е първото събитие от пищната празнична програма. В парада се включват повече от 1500 военни и 400 музиканти.

Тържествата продължават с внушително авиошоу, в което ще се включат 70 самолета на кралските военновъздушни сили. Кралица Елизабет Втора ще приеме парада от балкона на Бъкингамския дворец. Знае се, че ще бъде придружена от 17 членове на кралското семейство.

Принц Хари и Мегън пристигнаха от Калифорния за тържествата, но няма да застанат до кралицата на балкона. Очаква се Елизабет Втора да се се срещне с внука си в събота. Тогава на кралицата ще бъде представена и дъщерята на Хари и Меган - Лилибет, която в този ден ще навърши годинка.

От дни еуфория владее и почитателите на кралското семейство. За тържествата туристи пристигат от целия свят.

"Обичам всичко това. Обичам парада, обичам кралицата. Това е нещо, за което живея", вълнува се Мери Венкус, туристка от САЩ.

"Дойдох от Нова Зеландия специално за тържествата, за парада. Ние по-възрастните знаем всичко за кралските особи. По-младите също се опитват да научат нещо, но определено ние сме по-развълнувани", казва Патрисия Бъроуус, туристка от Нова Зеландия.

Утре ще се проведе служба в катедралата Сейнт Пол. Празничният ден ще продължи с любимите на кралицата конни състезания.

В събота в Бъкингамския дворец ще се проведе концерт като много световни звезди ще почитат Елизабет Втора с участието си.

Тържествата ще завършат в неделя с грандиозен парад, в който ще се включи и каретата, която е била използвана за коронацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
146 години безсмъртие: Връх Околчица е център на възпоменателните чествания за делото на Ботев и неговата чета
146 години безсмъртие: Връх Околчица е център на възпоменателните чествания за делото на Ботев и неговата чета
Селекционерът на Украйна: Искахме да зарадваме нашите сънародници
Селекционерът на Украйна: Искахме да зарадваме нашите сънародници