НОВИНИ

Велоалеята в Панчарево е опасна - нужно е спешно укрепване заради падащи камъни

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:35, 15.02.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Велоалеята в Панчарево има нужда от спешно укрепване. Още от ноември преминаването по нея е забранено заради опасност от свличаща се земна маса и падащи камъни. От общината са възложили извършване на специализирано геоложко проучване на склона от северната страна на язовир Панчарево. Проучването и част от геодезическите работи са вече готови, но проектът по реализацията се бави.

Велоалеята беше пусната през 2016 година, а за проекта са похарчени над милион и половина лева. Свлачището се активизира още след построяването ѝ и оттогава периодично се чисти, но до укрепване на ската така и не се стига. През ноември миналата година районната администрация издава заповед, с която забранява преминаването.

Въпреки загражденията и заповедта много хора все пак минават по велоалеята.

"Тези камъни продължават да падат, те са падали и преди, падат сега, без да се предприемат конкретни действия. И трябва ли да стане инцидент? Това, което настояваме, е в спешен порядък да можем да имаме тази възможност, не ние, защото не сме възложител, а Столичната община да може да възложи проектиране и изпълнение на реалното укрепване на ската", заяви Николай Гюров, кмет на район Панчарево.

От Столичната община ни отговориха че проучването и част от геодезическите работи са вече готови. "Заснемането ще приключи при благоприятни климатични условия и след това ще бъде изготвен проект за необходимите укрепителни съоръжения", допълват от общината. Дотогава районната администрация има ангажимента да обезопаси и разчисти.

"Към днешна дата велоалеята не е предадена за управление и стопанисване на районната администрация и ние нямаме бюджет, с който да обслужваме това пространство, въпреки всичко ние го правим", допълни Николай Гюров.

Голям проблем за района е и затлачването на Панчаревското езеро. На това се дължат и водораслите във водата. Министерството на земеделието и храните вече е изготвило проект за почистване на езерото от наносите, но все още няма финансиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Средствата в бюджета ще достигнат до повече хора, но няма да намалят неравенствата
В "Референдум": Средствата в бюджета ще достигнат до повече хора, но няма да намалят неравенствата
Бюджетната комисия в НС обмисля намаление на парите на БНТ за кино
Бюджетната комисия в НС обмисля намаление на парите на БНТ за кино